На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

“От днес вече няма да ям дюнер”

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, 2012 г. Факсимиле от "Зюддойче цайтунг"

„Младите турци ще трябва да плащат за последиците от този референдум – в училище, в университета и на работното място. По-възрастните почти не участват в обществения живот“

Срещаме и двамата в Бон, в кафенето Cafe Orange: германеца, който не проумява защо един германски турчин, живеещ в свобода и сигурност в Германия, дава гласа си за една авторитарна система, и турчина, който е гласувал с “да” на конституционния референдум и смята всички самопровъзгласили се за политически експерти германци за надменни и смешни. “От днес вече няма да ям дюнер – все това изречение чувам напоследък. Що за глупости се говорят тук?” – така Юзен К. описва срещите си с германци след референдума. Той говори разпалено и на висок глас, но никой не се оплаква. В Cafe Orange всъщност не се говори за политика. Поне собственикът Мехмед се въздържа. Бързо става ясно защо: в разговора с Йозен политиката е на заден план. Тук става дума преди всичко за емоции, не за истинска политика.

Над 400 000 от живеещите в Германия турци гласуваха с “да” на референдума на Ердоган. Причините за това са различни. Собственикът на Cafe Orange Мехмед обаче казва, че не познава никого, който е гласувал “за”. Самият той няма двойно гражданство и затова няма право да гласува. “Щях да гласувам против”, казва той тихичко. Мехмед обаче избягва да засяга темата, особено в разговорите си с турци. Питаме един германец, постоянен клиент на заведението, какво мисли по въпроса. Подобно на много други германци той смята положителния вот на турците в Германия за удар срещу германската правова държава, където тези избиратели живеят в сигурност и спокойствие. Хакан споделя това мнение. Той е роден в Германия и не е могъл да гласува. Родителите му, които са турци, обаче са гласували против конституционната реформа. Хакан не проявява разбиране към германските турци, които са гласували с “да”. Казва, че този техен избор е “необяснимо глупав”. Неговите колеги често го питат за мнението му и той се вижда длъжен да заеме някаква позиция.

Според журналиста Ерен Гюверчън изходът от референдума може да увреди дълготрайно отношенията между германци и турци. “Преди всичко младите турци ще трябва да плащат за последиците от този референдум в училище, в университета и на работното място. По-възрастните живеят много по-затворено и почти не участват в обществения живот”, казва той.
Айсун и леля му все още не усещат надигащата се вражда. Срещаме ги в старата част на Бон под разцъфналите японски вишни. Те са от противниците на конституционната реформа и изобщо не крият това. Айсун превежда за леля си, която е пристигнала преди шест месеца в Германия и все още не владее немски. “Германците се отнасят към нас съвсем нормално и се държат както винаги”, казва десетгодишният Айсун. Леля му Ада казва, че Германия е прекрасна страна и би искала да остане завинаги тук. Значи ли това, че пропастта между германци и турци не е толкова дълбока, колкото се опитват да ни убедят в социалните мрежи? Там и двете страни си отправят взаимни обиди. Едните били “нацисти”, а другите “твърде тъпи за демокрацията”.

На улицата тонът е съвършено различен. Поне в този ден в Бон почти не срещаме турци, гласували за реформата. Следваме съвета на Мехмед и се връщаме в Cafe Orange. Той казва, че следобед очаквал един постоянен клиент, който е гласувал с “да”. И наистина, 39-годишният Юзен К. е гласувал за реформата, но в началото не иска да си признае. Постепенно обаче завързваме разговор и Юзен се пали все повече. Казва, че повечето турци са искали да отхвърлят ЕС с вота си под мотото: “Години наред вие ни налагахте вашите стандарти и въпреки това никога не сте ни желали насериозно в ЕС. Затова гласуваме срещу демокрацията от западен образец!”

Юзен е убеден, че в Турция “смъртното наказание ще бъде въведено отново”. Той твърди, че е било отменено само за да бъдат изпълнени критериите за членство в ЕС. “Ако бъде свикан референдум, аз ще гласувам “за”, казва той.
Политологът от Франкфурт Зафер Мезе твърди, че тези настроения са широко разпространени сред турците, живеещи в Германия. Самият той се обявява за президентска система, но не е могъл да гласува, защото има само германско гражданство. Противник е на смъртното наказание и не вярва, че ще се стигне до референдум за повторното му въвеждане. Зафер Мезе копнее за една стабилна Турция, но се опасява, че при една парламентарна система това е невъзможно. Във всеки случай не и в Турция. През последните месеци често го питали какво търси тогава в Германия. “Аз обаче изобщо не реагирам агресивно и сигурно разочаровам много хора, които просто искат да спорят”, казва Мезе. Той смята, че ситуацията в Германия е съвършено различна и не може да се сравнява с тази в Турция.

“Моите германски приятели познават моите възгледи и ги уважават. Отвръщаме си с интелектуално съпричастие”, допълва той. Зафер Мезе иска гражданите с турски корени да участват по-активно в обществения и политическия живот. “Ние също имаме вина. Но можем да изградим мост между Германия и Турция”, убеден е той въпреки разгорещените спорове. “Турчинът си е такъв, сприхав и гръмогласен, когато става дума за емоции. Отмине ли бурята, можете да пиете заедно по едно питие”, смее се Юзен. Въпросът е обаче дали и германците ще се включат?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. нормално е тъпите германски говеда да не могат да проумеят свободата да гласуваш за когото ти смяташ за по-добър. едва ли има няколко хиляди на територията на този обор, които да сазнаели що е това свобода. пада им се меркел да им внася арабели да им обогатяват тъпото стадо.

  1. Е ти като го яде живото месо да не си умрял бе пезевенг???ААа женати га го яде с коата дан са задави нещо,само вика дай гооо навътреее,че сладък на домусаааа!

 2. Абе фес смотан!Длъжни ли са немците да ядат дюнери?Не стига,че ви приеха като хора преди повече от 50 години,ами ще им се правите на отворени!Нека ви замре бизнеса,тъпи до немайкъде турчиля.От турчина по-тъпо същество май няма!Господ като е раздавал акъл на хората-турците са забравили да отидат.Предпочели са да се молят в джамиите.Е,сега берат горчивите плодове.

  1. правилно! да не ядат дюнери, а да пасат трева – храната на говедата!

 3. Охааа как ша са пълят вагоните за Аушвиц със смели турчетааа,справка питайте eвреина в синагогата!Охааа,как ша ви е топлоо в пещите и чисто на газовите душовее!

  1. кой бе, педалите ли ще направят нещо? не е случайно, че меркел иска да внася арабели да им оправи говеждата нация…

 4. Говеда не само в германско има! Tук из балканския гьол щъкат доста и то добре олайнени.Последните избори доказаха, че говедата не искат европейско отношение към тях, а искат да си лежат в собствените фекалий.

  1. те говедата са си говеда… върви си стадото зад говедаря и мучи, че само тое право.

 5. ХАЙДЕ СТИГА СТЕ СИ ПОКАЗВАЛИ КАКВО СТРУВАТЕ , ТА И АКЪМ НА НЕМЦИТЕ ЩЕ ДАВАТЕ ! НАЛИ КАТО ИМ ДАДЕТЕ АКЪЛ , КРАТУНИТЕ ВИ ЩЕ КЪНТЯТ НА КУХО ,АКО СХВАЩАТЕ КАКВО КРЕТЕНСКО НИВО ПОКАЗВАТЕ .

 6. Гошо, щом турците са тъпи що са те управлявали 500 години??а и не само твоя прадядо и на сърбина,гърка,македонеца, арабин и много други

 7. Яжте кюрдските дюнери и гнийте . Аз дюнер не ям! Предпочитам жив домуз в гяурски сос и балканска чубрица тип”Бай Ганьо” !

 8. Когато Господ е раздавал акъл, бугарите пак са били под робство и са лочили помия от коритото. Личи си по свинските им коментари.

 9. PРСВ си Битоля. Вългария съществува едновременно с Вога . Не последното творение на дявола като Македония!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.