Най-страхотните двойки от медицинските драми

Дейзи Ланг – нежната лейди на бокса Трикратната световна шампионка днес е звезда в Холивуд и вдъхновява хората

Подписваме споразумение за сътрудничество с Индонезия

Националният съвет на БСП утвърди 120 кандидатури за кметове

Домусчиев отваря нов завод в Пещера Инвестицията е за 300 млн. лв., осигурява 200 работни места

Рибарите: Страшен сулган, 20 дни не можем да влезем в морето Чака се във вторник вълните да утихнат и да дойде "часът на истината" за паламуда

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева за катастрофата с Караянчева: Експертизите ще изяснят механизма на произшествието

Жилищата за 1 евро в Италия – (не)изгодна оферта

Башар Асад подписа указ за всеобщата амнистия

Пожар край столичния квартал „Горубляне“ Запалили са се сухи треви и храсти

Над 160 огнеборци гасят пожар край Атина

Димитър Илиев: Целта ни е всеки мач да пълним „Лаута“

За какво мисли отсечената глава

Приключи доставката на втората партида руски комплекси С-400 за Турция

НСО: Разследване ще установи причината за пътния инцидент с Караянчева

От ДС следели Стефан Цанев, дали му прякор „чироз“

Стефан Цанев

„Имам много причини да бъда твърде респектиран в лошо отношение от Държавна сигурност” каза поетът и драматург Стефан Цанев в интервю пред БТВ. Миналата седмица той отказа наградата „Златен век” на Министерство на културата. Като основен мотив той изтъкна, че същата награда е връчена на Димитър Иванов, бивш шеф на Шесто управление на Държавна Сигурност.

Цанев подчерта, че никога не е бил упражняван физически натиск върху него, но дълго време е бил следен.

„Псевдонимът ми е бил „чироз”, защото бях много слаб и в досието пише: Обектът не стои на здрави идеи на естетически позиции в областта на литературата. Да се установят всички връзки на обекта, дали се среща с чужденци, да се обръща внимание дали носи пакети, книги, оставя ли ги някъде. Дали обектът кани гости в дома си, които остават до късно и преспиват там”, прочете Цанев в донесени от него документи в студиото.

По думите му той започва да бъде следен през 1968 г., след като написва стихотворение, което е напечатано на страниците на списание „Септември”.

„Стихотворението беше снето от списанието и ме извикаха, за да ми кажат, че това е вражеска поема и че моето име ще бъде зачеркнато от литературата”, сподели поетът.

По-късно една от книгите на Цанев е държана четири години в издателството, докато бъде одобрена от агента, който отговаря за него в Държавна сигурност.

„Цензурата не е толкова страшна, но автоцензурата е, защото тя убива намерението, идеята преди ад е получила писмен израз. Това е по-жестокото”, казва Цанев.

Цанев е разпознал в досието си негови приятели, но никога не успял да разбере за една жена с псевдоним Одилия. „Тя получава указания да установи с мен интимни отношения, за да ме следи по-отблизо”, разказва той.

„С Пражката пролет дойде края на илюзията, че може комунизмът да е вечен. Тогава стана ясно, че може наистина да има гласност, да има свобода на словото, което е много важно за един поет”, обобщи Цанев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. До кога ще ни занимавате с този не потърсил прошка
    от българския народ комунист!!!

  2. Аз също бях комунист и затова искам прошка от целия бг-народ, че бях член ва Партията с главна буква. Щото сега това партии ли са, партийци ли са? Ние бяхме ядрото на нацията, висяхме по черквите да гледаме кой ходи и кой не, слухтяхме и гледахме кой искрено се смее на политическите вицове и кой само стиска зъби. Нашите филии бяха намазани с масло и конфитюр, а не с мас като вашите. Ей за това искам прошка от др. Frontier, който още мирише на чесън и ченето му е криво от злоба, щото няма пари да си оправи зъбите. А по наше време всичко беше безплатно дори и зъболечението. Но само за някои др. Frontier. И сега дойде време пак да ви управляваме, и ще ви управляваме – няма страшно. Но преди това ще ви се извиним.

  3. Ама той , Стефан Цанев много пострадал , бе . Тц ,тц ,тц . Наложил си автоцензура – това е ужас , направо с главни букви – УЖАС . А не като тия , които без автоцензура са си казвали всичко и им е било леко на душата .

  4. Не знам да ли е чироз ама е кратуна със сигурност изкара се най репресирания по онова време и цяла държава занимавате със глупости.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.