Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Словакия твърдо против джендъризма Ще приемем отделно законодателство за борба с насилието над жени, обеща премиерът Фицо

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

От какво се страхуват в Кремъл?

В документа е отделено място и на суверенитета в информационното пространство и развитието на система за управление на руския сегмент в интернет.

Опасностите са, меко казано, спорни, а средствата за тяхното противодействие не обещават нищо добро за мирното население

Когато разглеждах новопод­писаната от Владимир Путин доктрина за информационна сигурност на Русия, бях недалеч от Кремъл. Намирах се в един хотел в очакване на една пресконференция, в която впрочем участваха и представители на компания за информационна безопасност. Какво съвпадение! Точно в този момент впрочем мобилните карти в смартфона ми отново ме лъжеха, че се намирам не там, където всъщност бях, т.е. не на улица “Неглинная”, а на летище “Внуково”. Тази навигационна заблуда се наблюдава от няколко месеца насам – от време на време около Кремъл GPS-системите отпращат хората или към летище “Внуково”, или в нищото, т.е. просто губят актуалните координати. Все още няма разбираемо официално обяснение за това, но експертите предполагат, че на територията на Кремъл е инсталирано специално оборудване, подменящо координатите на навигационните системи, по които се ориентират потребителите на смартфони.

Предполага се, че тази мярка е въведена за защита от безпилотни летателни апарати. Защото летището е забранена зона за полети на подобни апарати. Координатите на летищата вече са запаметени в серийно произвежданите дронове, за да не си помисли някой да върши глупости. А от време на време кремълското оборудване се изключва и всички собственици на смартфони благополучно се завръщат от летище “Внуково” в центъра на Москва.

Струва ми се, че тази история има пряко отношение към доктрината за информационна сигурност на Русия, т.е. с гледната точка на държавата по отношение на тези проблеми и пътищата за тяхното решаване. Тези хора наистина ли се страхуват, че в Кремъл може да долети дрон и да натвори там нещо необратимо? Или че ще бъде извършено високотехнологично престъпление срещу Владимир Путин с хеликоптер камикадзе, серийно производство, с фабрични настройки? Ако това действително е така, ще започна да вярвам, че властите премахнаха тролеите от центъра на Москва само за да може хеликоптерът да кацне, без да се оплете в тролейбусните жици, и да евакуира спешно някой от нашите ръководители. Но дори и тези заплахи да са реални, методите за борба срещу тях са, меко казано, странни. Те игнорират интересите на мнозинството руснаци и им създават проблеми. Но кой ли обръща внимание на хората, особено когато става дума за националната сигурност, пък ако щете и за параноята на хората в Кремъл!

Същото е и с новоподписаната доктрина за информационна сигурност. Документът от 17 страници представлява не само анализ на реалните заплахи, но се заиграва и с измислени страхове. Многото изброени опасности са, меко казано спорни, а средствата за тяхното противодействие, както в случая със защитата от дронове, не обещават нищо добро за мирното население. Ще ви дам един пример. В доктрината четем следния пасаж: “Възможностите за трансграничен обмен на информации все по-често се използват за постигането на геополитически, противоречащи на международното право военнополитически, а също и терористични, екстремистки и престъпни цели в ущърб на международната сигурност и стратегическата стабилност.” И още един цитат: “Един от основните негативни фактори, влияещи на информационната сигурност, се явява растящата възможност на редица чужди държави за информационно-техническо въздействие върху информационната инфраструктура за военни цели.” Преведено на нормален език, това означава следното: това, че хората могат да получават информации от различни източници по цялата Земя, е много по-опасно от кражбите и технологическото въздействие във военната сфера.

Изобщо на заплахите за държавния строй, на екстремизма и даже на психологическото въздействие, насочено срещу историческите корени и патриотичните традиции, се отделя свръхпропорционално внимание. Не се шегувам, така е записано в доктрината. Това означава, че не бива да очакваме скорошно прекратяване на идиотските репресии от рода “затвор за препредаване на постинг”. Те напълно съответстват на държавната позиция и мотивират желанията на ниските полицейски чинове да получат още някоя звезда на пагона или парична премия.

Освен това заявената цел за “Съблюдаване на баланса между потребностите на гражданите от свободен обмен на информации и ограниченията, свързани с националната сигурност, в това число и в информационната сфера” може да се интерпретира по различни начини. Разбира се, в документа е отделено място и на суверенитета в информационното пространство, както и на развитието на национална система за управление на руския сегмент в интернет. Което ще рече, че е напълно възможна и изолацията на сайтовете със съдържание на руски език.

Не бива обаче да смятаме цялата доктрина за параноичен брътвеж. Не можем да оспорим факта, че Русия не разполага със собствени технологии и няма достатъчно експерти. В доктрината обаче не се казва защо толкова много руски компютърни специалисти заминават в чужбина, впрочем някои от тях – като Павел Дуров – принудително. Нито пък става дума за това защо много от руските предприемачи в ИТ сферата откриват своите фирми в Силициевата долина или в Италия, а не в Русия. Може би защото причините за това са извън сферата на “информационната сигурност”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. “, се явява растящата възможност на редица чужди държави за информационно-техническо въздействие върху информационната инфраструктура за военни цели.” Преведено на нормален език, това означава следното: това, че хората могат да получават информации от различни източници по цялата Земя, е много по-опасно от кражбите и технологическото въздействие във военната сфера.” – авторът е дeбил, който не може да разбере написаното на родния му език. Затова се нуждае от превод. Отделно, че къде освен в германия ще платят на дeбил кат него…

 2. Ей, келешче, ти надмина и соросоидите в плюенето си по Русия, бе!!! Дано те оценят господарите ти !!!! Гадно копеле!!!!!!

 3. Vsichko e za pari, bre Sasho! Osoben narod sa tui rusnacite, umirat no se ne davat, barem ti go znaesh! Ia vizh frantcuzina rano rano digna belia bairak! Shto ti prechi rusnaka tebe obache, ne znam, a za takiva kato teb krai nas ima edna duma -chitak, nai zhestoki goniteli na plemeto si, osven ako ne si ukrainec. Neka si zhivee kakto si iska rusnaka, nali i sin ti ima pravo da e narkoman, pa i kerkata sex rabotnicka ako zhelae! Glei si evro tabietite i si badi rahat! Stiga ste rachkali taa diva mechka, ami dai da vartim alash verish da ni e dobre i na nas!

 4. От говнари като “джурналистчето” се страхува Кремъл. Сън не ги лови!

 5. Параноята е водещото в политиката на диктатора Путин. Трябва да има външен враг от който уж да се пазят. Така беше и през комунизъма 🙂

 6. Путинофилите у нас са малко, но с много никове на много места. Всъщност те са никои – даже партия си нямат – толкова са нищожни… затова и никой не се съобразява с тях – някакво мини-малцинство потънало в злоба 🙂

 7. Като видях, че автора е с руска фамилия , а изданието е Дойче Веле, спрях да чета. Ясно е, че това е поредния предател, който срещу 2000 евро/месец пише гнусотии за които са готови да му плащат.
  Нищо ново.
  И при нас имаше една кака, която срещу 2000евро /месец платени и от немски институт, излезе публично да ни убеждава, че Баташко клане е нямало.
  Жалки грозни, гнусни, соросоидчета се купуват лесно и не струват много.

 8. Абе всичко разбирам, само не разбрах защо се страхуват руснаците като Русия, както пише в Правда, има големи ядрени заряди и иновативна технология. Всеки руски човек работи на ядрен разпад на водка и кисели краставички. Така Русия охранява своята територия и териториите си в Сирия , Крим, Япония…. Навсякъде има ракетни площадки с локализирани руски войни, бидони водка и кисели краставички. Няма място за страх.

  1. добре де, нямаш ли пари за водка и краставички, та завиждаш на блядовете?

 9. Такива като тоя бастун Плюшчев ще останат без препитание след има няма 5-10 години, ако тогава разбира се не обърнат лопатата и не започнат да хвалят Русия. Такива плазмодии има и в България и тях ще ги следим какви русофили ще станат.

 10. А иначе Русия има право да пише и въвежда каквито си сака доктрини, за да се защитава от лъжливата и агресивна западна пропаганда. Някой да го каже на бастуните от Дойче веле.

 11. ЕДНО Е ОТ ЯСНО ПО ЯСНО ! НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ КОМАДВА В КРЕМЪЛ , КОЛКО ВРЕМЕ И С КАКВИ СРЕДСТВА……ПАРАНОЯТА Е НАВСЯКЪДЕ .. СТРАННО Е ЧЕ РУСНАЦИТЕ НЕПРЕКЪСНАТО ДЕМОНСТРИРАТ ПРЕД СВЕТА ВСЕ НОВИ И ПО УСЪВЪРШЕНСТВАНИ СИСТЕМИ ЗА ВОДЕНЕ НА ВОЙНА И Е ТРУДНО ДА СЕ ПОВЯРВА ЧЕ НЯКОЙ Е ЛУД ДА ГИ НАПАДА ! НЕОБЯСНИМА Е ТАЗИ ПАРАНОЯ !? КАКВА ЛИ Е ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА??

 12. Руснаците нямали технологии , а тази технология явно са им я дали извънземните – да променят координатите , да парализират чуждата електроника с прелитане на самолет – без да обстрелват , да изпаряват 20-30 хиляди китайци за секунди от границата с Китай – река Усури … Освен това в миналото – спомнете си Наполеон , Рускотурската война 1877-8 г. , спомнете си Хитлер . На САЩ и ЕС им провървя с Горбачов и Елцин и си мислеха , че с кошмара им Русия е свършено . Все пак Елцин свърши и нещо полезно за Русия – избра си за заместник Путин .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.