От началото на годината в Гърция са пристигнали по море 691 бежанци

бежанци, Лесбос

Само за първите 15 дни на месеца в Гърция са пристигнали по море 691 бежанци и мигранти, сочат данни на международната организация по миграцията, цитирани от гръцкото издание "Катимерини", цитирано от БНТ. Вестникът отбелязва, че през този интервал в Европа са пристигнали общо 2 876 души, от които 2 185 - в Италия, а останалите - в Гърция. Пристигналите по същото време миналата година са наброявали 23 664 души.

В. "Етнос" пише, че миграционната криза е била обсъждана на разговорите на италианския президент Серджо Матарела по време на неговото официално посещение в Атина вчера. Гърция и Италия като страни от европейския юг са изправени пред общи предизвикателства - икономическата и бежанската криза, заявил гръцкият премиер Алексис Ципрас на срещата с Матарела.

Европа трябва да поеме повече ангажименти и да увеличи подкрепата, която оказва на Гърция и Италия, защото миграционният и бежански проблем са проблеми не само на двете страни, но и на цяла Европа, казал италианският държавен глава.

По темата за бежанците вестниците информират още, че европейският комисар Димитрис Аврамопулос днес е на остров Лесбос заедно с още двама европейски представители, за да обсъжда проблемите, възникнали с блокираните там бежанци. Аврамопулос казал, че Европейският съюз работи по изготвянето на единна процедура за убежище, валидна за всички държави членки, а също и че Брюксел разработва механизъм за разпределение на бежанците в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа