От началото на годината 14 българи са станали жертва на трафиканти с цел трудова експлоатация

14 български граждани са станали жертва на трафиканти с цел трудова екслоатация в чужбина от началото годината. За последните 4 години общият им брой е 140 души. Данните са на Асоциация „Анимус“ и Националната комисия за броба с трафика на хора. Оказва се, българите често стават жертва на трудова експлоатация в Гърция, Чехия, Испания, Италия и Румъния.

Най-често хора от Северозападна България попадат в капана на трафикантите на хора, които мамят жертвите с фалшиви обяви за работа в чужбина, информира БНТ. Особено уязвими са хората, които не владеят езици и нямат образование или професионална квалификация. Един от основните белези, по които може да се разпознаят фалшивите обяви, е липсата на информация за работодателя.

„Другото нещо, което е когато работодателят изисква някакви пари да бъдат платени от работника преди да е започнал работа, дори преди да е подписал договор. Това е абсолютно неприемливо“, казва Никола Кондев.

За да провокират вниманието на хората към рисковете от попадане в подобна схема, от „Асоциация „Анимус“ решават да създадат фалшива обява за работа, която съдържа всички белези, за които трябва да се внимава. Привлекателната заплата и идеалните условия за живеене, карат близо 150 души да кандидатстват за събиране на зелен хайвер в Дания.

„Всички, които отговориха на тази обява получиха обратен имейл от наша страна, в който ние им посочихме белезите на измамата, а именно, че работата е твърде атрактивно, както и заплащането, че няма никакви изисквания за възраст, за умения, за предишен опит, не се изисква владеене на език“, казва Надя Кожухарова.

Ако все пак се окажете въвлечени в трафик с цел трудова експлоатация, трябва при първа възможност да се свържете с местните власти бързо, дори и личните ви документи да са отнети от работодателя.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.