От началото на годината 962 нелегални чужденци са отведени принудително до границите ни

Снимка: Архив

От началото на годината до 20 ноември, в изпълнение на принудителни административни мерки, 962 незаконно пребиваващи чужденци са отведени принудително до границите на страната ни, съобщават от МВР.

Най-много от тях – 315, са от Ирак, 206 от Афганистан, 85 от Сирия, 84 от Иран и т.н. Само за изминалата седмица такива мерки са осъществени спрямо 51 незаконно пребиваващи граждани на трети страни.

Дирекция „Миграция“ - МВР прилага последователен и проактивен подход в противодействието на миграционния натиск, оказван върху нашата страна. Служителите от отдел „Противодействие на незаконната миграция“ провеждат целенасочени действия за идентификацията на чужденците и своевременната им регистрация в автоматизираните системи ЕВРОДАК и АФИС с цел тяхното връщане в страната на произход.

В средата на декември 2016 г. предстои да бъде осъществен първият полет до Кабул, Ислямска република Афганистан, организиран от Република България, съфинансиран и координиран от Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

В изпълнение на решението на Европейския съвет от март т.г., когато от Фронтекс бе поискано да допринесе към оперативното изпълнение на дейностите по реадмисия, от април до настоящия момент МВР ежемесечно командирова служители на различни структури на остров Лесбос, Гърция, за подпомагане на гръцките власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право