„Галъп интернешънъл“: За 81% от българите националните интереси са преди международните отношения В Топ 10 сме по националистически настроения, показва глобално проучване

Вижте СНИМКИ и ВИДЕО от сватбата на Софи Маринова

Акция на прокуратурата в полицията в Благоевград

Стартира кандидатстудентската кампания на Академията на МВР

Гърция отбелязва националния си празник, 1600 полицаи пазят парада

Убитата млада жена в Стара Загора е намерена със забит във врата нож За 72 часа е задържан 28-годишен мъж, който е живеел с жертвата на съпружески начала

Владо Каролев стана дядо

Новият ултрамодерен стадион на „Тотнъм“ най-после отвори врати

Премиерът Борисов: Турция е важен партньор в областта на миграцията и борбата с тероризма

Патриарх Неофит: Каквото е необходимо, ще направим, за да бъде радостта на нашите братя от Македония пълна

Американските авиолинии удължават отмяната на полетите на Боинг 737 Макс

Самолет Боинг 787 кацна извънредно в Каледония заради дим в кабината

Пиян ударил полицай, пратен да потуши семеен скандал Униформеният е получил разкъсно-контузни рани на лявата ноздра и устна

Два дни безплатни прегледи за атопичен дерматит във ВМА

Административната прокуратура възложи проверка на мобилното приложение за превоз „Максим“

От Петербург пишат на сливенските театрали: „Семьон“ се превърна в значително събитие

С Диплом за философско-психологически прочит на прозата на Андрей Платонов бе отличен моноспектакъла „Семьон“ на Сливенския драматичен театър. Отличието бе присъдено на 12-тото издание на Международния театрален фестивал „Монокъл“ в Санкт Петербург, Русия, съобщиха от театъра.

Представлението бе селектирано за участие в престижния фестивал и представено на сцената на театър „Балтийский дом“ на 27 февруари. В писмо до Сливенския театър, генералният директор на петербургския фестивал Сергей Григориевич Шуб благодари на директора Радост Костова за участието на сливенските театрали и я уведомява, че „спектакълът Семьон“ е станал значително събитие на фестивала. Успешното му представяне, което предизвикало одобрението на публиката и на професионалистите, е повод за присъждането на Диплом за философско-психологически прочит на текстовете на Платонов. В писмото си Сергей Шуб изразява надежда за продължаване на творческото сътрудничество със Сливенския театър.

„Семьон“ бе представен на „Монокъл“ в Петербург редом с интересни моноспектакли от Полша, Словакия, Литва, Армения, Беларус и други държави. Голямата награда на фестивала бе присъдена на документален моноспектакъл от Армения, посветен на войната в Нагорни Карабах.

Сливенските театрали – режисьорът на представлението Ивайло Гандев и актьорът Димитър Марков, са били посрещнати изключително радушно от театралната общественост в Петербург, а техният „Семьон“ – награден с продължителни аплаузи след представлението. За него били получени ласкави отзиви и на последвалото обсъждане, на което, освен публика и медии, говорил и Валери Виюга – изследовател на творчеството на Платонов, доктор на филологическите науки от Института по руска литература към Руската академия на науките. Много комплименти за изпълнението си получил от възхитените петербургски зрители актьорът Димитър Марков.

Ивайло Гандев и Димитър Марков се завърнаха от Петербург със самочувствие и вяра във възможностите на българския театър да вълнува сърцата и да провокира въображението на публиката не само у нас, но и в чужбина. След гостуването на фестивала във Воронеж, представянето на „Семьон“ в Петербург е четвърто представление в чужбина на спектакъла. Той беше създаден преди по-малко от две години, като дипломно представление на специализанта по режисура в НАТФИЗ при проф. Пламен Марков – Ивайло Гандев, след което влезе в афиша на театъра.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.