Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 24 януари 2020

На 24 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 24.01.2020

СЗО: Китайският коронавирус все още не представлява глобална опасност

Индийски гуру идва в България Помага на Део да спре с наркотиците и дава енергия на Деси Добрева

Мария Захарова: Призоваваме България да работи с руските власти по случая Гебрев

Рекламна гавра с болките на хората Фалшиви герои са лицата от онлайн кампанията на „ Flexa Plus Optima”

САЩ спират временните визи за бременни жени

Намаляват таксата за хазартните игри (обзор) Налогът ще бъде 25% от разликата между залозите и раздадените печалби

Словашкият министър на екологията подаде оставка след пиянски скандал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 24 януари 2020

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Европейската комисия по конституционни въпроси одобри сделката за Брекзит

Младите плащат с 25% повече за обзаведено жилище Купувачите до 35 години предпочитат нови сгради

От принц Батенберг става граф заради певица Първият български владетел след Освобождението не оставя потомци

Княз Александър Батенберг стъпва на българска земя на 24 юни 1879 г. и народът го среща като символ на възкръсналата държавност. Не едно моминско сърце трепва по родения преди 22 години във Верона левент, чиято аристократска осанка и маниери направо шашват провинциалните нрави.

Александър Батенберг е германски аристократ, чието семейство има

роднински връзки с английското кралско семейство и руския императорски двор

Племенник е на руската императрица Мария Александровна (сестра на баща му), първи братовчед е на император Александър III и е чичо на последната руска императрица – Александра, която е дъщеря на първия му братовчед Лудвиг IV Хесенски.

Братът на Александър Батенберг, Хайнрих, е женен за най-малката дъщеря на кралица Виктория – принцеса Беатрис. Другите двама братя на княза – Лудвиг и Франц Йосиф, са женени за внучките на британската кралица – принцесите Виктория Хесенска и Ана Петрович-Негошина. Княз Александър е чичо на испанската кралица Виктория Евгения, на шведската кралица Луиза и на съпруга на настоящата британска кралица, единбургския херцог Филип.

1891 г. Батенберг, вече граф фон Хартенау, с жена си Йохана и сина Крум-Асен

Трето дете на принц Александър Хесен и полякинята Юлия Хауке, графиня фон Батенберг, младият княз е не само отлично възпитан, но носи горещо сърце на идеалист и патриот. Показал го е с участието си в Плевенската епопея, в битките за Търново, Казанлък, Шипка, Стара и Нова Загора, заради което се е окичил с ордени за храброст, ще ги покаже и в дръзкия подвиг на българското Съединение, и като главнокомандващ армията през Сръбско-българската война.

Коя ли нашенка не би мечтала да спечели благоволението на такъв приказен герой?

Най-упорита е русчуклийката Милица Петкович

Още при първото му идване тя се лепва за него и тъй постоянно го преследва, че си спечелва прякора „княгинята“. „Навред, където мръднел князът, и тя подире му“, отбелязва язвително Екатерина Каравелова. Захари Стоянов пък свидетелства, че през 1881 г., при минаването на Батенберг през Русе, Милица покачила по прозорците към пътя „колкото дрипели имаше в къщата си като килими, ковьори, черги-мерги, фусти и пр“. Чеизът й обаче не трогнал младия монарх, който за седем години на българския трон тъй и не се захласнал по наше момиче. Твърде потънал бил очевидно в сложните държавни дела на малкото княжество, защото скоро след като се освободил от тях – не по своя воля, наистина, а под натиска на руския император – тутакси хлътнал в мрежите на Амура.

Ранната пролет на 1887 г. сварва 30-годишния абдикирал български княз в Марсилия. Той се впуска да

гаси мъката си по увеселителни заведения

и тук без всякакъв сценарий съдбата го среща с голямата му любов – прелестната певица Йохана Лойзингер.

Батенберг се хвърля в тази опасна връзка с цялата жар на огорченото си сърце, с всичките си сдържани под княжеския хомот младежки чувства. Нищо не е в състояние да го спре и на 6 февруари 1889 г. двамата се венчават в малка селска черква.

Бащата, принц Александър Хесен, е вбесен – бракът е явно неравностоен, синята кръв е омешана с плебейска. Според законите на аристокрацията виновникът, позволил си тая дързост, трябва да смени името си. Батенберг е лишен от привилегиите на Хесенски принц – той получава титлата граф фон Хартенау, ала това никак не помрачава щастието му.

Младата семейна двойка си купува вила в околностите на Грац.

В нея имаше всичко, което можеше да му напомня за България

спомня си по-късно Йохана. По стените на трапезарията са окачени блюдата, на които поданиците му някога са му поднасяли хляб и сол. Работният му кабинет прилича на музей – тук е на показ всичко, подарявано му някога в България.

Поднос, подарен на първия български княз от жителите на Русе

През януари т.г. на търг, организиран от аукционна къща във Виена, българската държава откупи ценни подноси, подарени на първия български княз Александър Батенберг от жителите на Русе, Ловеч и Берковица. Те са експонирани в централно фоайе на втория етаж на Националния исторически музей. Културните ценности притежават изключителна историческа стойност и са с гравирано посвещение на български език на Негово Височество княз Александър І. Единият от тях е с позлата и с изключително богата и майсторски изработена филигранна украса. На другите два подноса е изобразен изправен български лъв, символизиращ възраждането на България.

Графиня фон Хартенау не ревнува съпруга си заради тази пламенна привързаност – тя с часове слуша разказите му, с радост посреща гостите от България и с удоволствие слуша съпруга си да говори на непознатия й балкански език с българските студенти в Австрия.
На 22 декември 1889 г. семейството е ощастливено с

първороден син, когото наричат Крум-Асен

През 1893 г. се появява и дъщеричката, кръстена със звучното българско име Вера-Цветана. Кръстник и на двете деца е политикът Константин Стоилов. Само след 11 дни тежка коремна атака поваля ексвладетеля, сега командир на полк в австроунгарската армия. След неуспешна операция на 17 ноември 36-годишният Батенберг умира от спукан апендикс. Младата вдовица придружава тленните му останки до България, където той още приживе е пожелал да бъде погребан. Съпругата на княза получава почти до края на живота си българска пенсия от 50 000 лева (прекратена й е през 1946 г.). Отпуска й я Народното събрание със силното застъпничество на Захари Стоянов.

И Асен, и Цветана умират, без да имат свои деца. Асен обаче осиновява сина на съпругата си Берта Хуса-Рамос от предишния й брак, в резултат на което последният започва да се нарича Вилхелм фон Хартенау. Асен работи като дипломат между двете световни войни и умира през 1965 г. Вера-Цветана се омъжва за Шарл Еркюл Боасеван през 1924 г. Двамата нямат деца. Тя е погребана в гробището „Свети Леонхард“ в Грац, Австрия, където по-късно, през 1951 г., е положено и тялото на майка й.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Умен човек, ако беше останал нямаше да има междусъюзническа война…..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.