От Румъния пристигна ремонтираният орган на Сливен

Инструментът тежи няколко тона, висок е 7 метра, ще го монтират в нова концертна зала

В напълно обновената концертна зала на Сливен започна монтажът на музикален орган. Инструментът пристигна след основен ремонт в работилница в Брашов, Румъния. Сандъците с частите на инструмента, тежащ няколко тона, бяха пренесени в залата.

Органът е висок 7 метра, ще заеме 12 квадрата площ. Той има 1 500 метални тръбички, като всеки тон е отделна тръба, и 23 регистъра. Монтажът и настройките му ще бъдат извършени от румънски специалисти, водени от Барбара Дулти и Даниел Попович.

Очакванията са, че при двойно натоварване през работните дни те ще приключат до 6 септември. Според Барбара Дулти, Сливен ще има "уникален инструмент, който има всички възможности да изсвири и най-сложните и мащабни органни творби". Специалистката посъветва общината да кани добри музиканти, но и да възпита публиката за това специфично изкуство. В България залите, където могат да се чуят изпълнения на орган, се броят на пръстите на едната ръка. Много малко са и изпълнителите.

Историята "Сливен има музикален орган" започна още през първия мандат на бившия кмет Йордан Лечков. През 2006г. сандъците с частите на инструмента пристигнаха от Швейцария. Органът бе дарение от тамошна църква за Града под Сините камъни.

Съхраняваха го дълго време в гараж на общината, защото у нас няма специалисти, които да го ремонтират, нито пък в Сливен имаше зала, където да го поставят. През 2012 г., при управлението на кмета Кольо Милев румънските специалисти Барбара Дулти и Фердинанд Щемер направиха инспекция и установиха, че ремонтите са неизбежни заради лошото съхранение и влиянието на атмосферните условия. По-късно органът бе транспортиран до Брашов и според първоначалните разчети, разходите за възстановяването му и обратната доставка възлизаха на 200 хил.лева.

Междувременно започна и основното обновление на затворената от няколко петилетки концертна зала "Сливен". За органа бе платена първоначална вноски от 40 хил.лева, а за строителните дейности в залата държавата отпусна част от нужните средства в размер на 1,5 млн.лева. Сегашният кмет Стефан Радев завари местната хазна на червено за милиони левове и с напълно приключил, но неплатен ремонт на органа. През следващите две години завършването на концертната зала стана възможно с още 1,2 млн.лева, осигурени от новия облигационен заем на общината. А за инструмента бяха платени още 100 хил.лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България