2908 легла за заразени с коронавирус има в общинските болници

И българи в чужбина помагат на УМБАЛ Бургас

БФС дава на клубовете 3 седмици за подготовка преди подновяване на шампионата

Задържаха под стража наркопласьор, развъждал питбули за кучешки боеве

Седем медици от Спешна помощ в София – с коронавирус РЗИ проверява всички посетени от тях адреси

ЕК одобри сделката за Vivacom Придобиването на компанията от United Group няма да застраши конкуренцията, установи Комисията

Огнян Ганев, собственик на „Dairy Food Bulgaria“: След първоначалния стрес вече започнахме постепенно възстановяване на нормалната работа

Нови настилки, растителност и парково оборудване ще има в зоната

Областната организация на ГЕРБ-Благоевград със серия от дарителски кампании

Румъния ще удължи извънредното положение с още един месец

Германия планира да приключи с карантината на 19 април, но да продължи със затегнатите мерки

Строители дариха 100 000 на болниците

Деца с подарък за лекарите: виртуална изложба

Щабът в морския град алармира: Бургас има тестове само за два дни

Родилки в извънредно положение: Спокойни сме, благодарим на УМБАЛ Бургас

От символизъм до реализъм в галерия „Нюанс” Изложба живопис на Борис Стефчев от 18 март до 15 април

Борис Стефчев е най-запомнен с мощните си морета.

Библейски и митологични сюжети са облечени в мистика

От 18 март до 15 април в столичната галерия “Нюанс” можете да разгледате една изключителна изложба – тя отдава почит на донякъде непопулярния талант на един истински ерудиран автор, който с гордост стои до европейските си съвременници – Борис Стефчев.

Роден в София на улицата на на галерия “Нюанс”- “Иван Денкоглу” през 1894 г., той започва образованието си на професионален художник в Художествено-индустриалното училище в София, където му преподава проф. Цанко Тодоров. След това става студент стипендиант в Мюнхен и Виена. Повлиян от духа на времето и тенденциите актуални в една от тогавашните столици на изкуството, младият Борис се увлича по символистичната и сецесион естетика. Рисува множество широко форматни маслени композиции, в които предлага интригуващи интерпретации на библейски и митологични сюжети, облечени в мистика.

В настоящата експозицията имате възможност да разгледате някои от тези завладяващи платна. Неговата изкусителна Ева носи две ябълки, дадени є от Змията – една за нея и една за Адам. А една от ранните му работи представя сюжет от евангелския разказ за посещението на гроба Господен от три жени в третия ден след неговата смърт.

Когато Борис Стефчев се прибира в България, започва да преподава и до края на живота си работи в таванското си ателие на “Денкоглу”. Въпреки всичките си останали творчески търсения, художникът сякаш е най-запомнен с мощните си морета. Част от експозицията са няколко от най-впечатляващите му изяви като маринист – рисува ги винаги по крайбрежието на нашето Черно море, на което той остава верен до края на жизненият си път през 1983 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.