От утре взимат втори проби за чума в Странджа

Снимка: Архив

Разширява се зоната за наблюдение около огнищата на чума по дребните преживни животни в Странджа. От утре започва взимането на втори проби и преглед на животните в 20-километровата зона. Остава в сила забраната за влизане на външни лица в Шарково, предаде БНТ. Всички стопани от селото вече са получили предвидените обезщетения.

Със скандал и без решение на казуса с овцефермата в Болярово приключи поредната среща между собствениците и Областния координационен щаб, които отново не получиха искания протокол за животните си и не дадоха съгласие за взимане на втори проби.

"Мъчат се да ни убедят, едва ли не върху мен пада вината, ако започнат в 20 км зона да вземат проби, ако се окаже някоя положителна, едва ли не аз съм виновна... нямам представа какво ще става, не знам какви ще са техните действия. Вече всичко очаквам от тези хора аз си продължавам да си отстоявам своето", коментира Ана Петрова.

"Сега извъртяха нещата че сме били обещали на министър председателя, не на министъра на земеделието което до някъде е така, казахме ако ни дадете документи, 99 броя, 2 проби са наши... Няма отказване. трябва да ми докажат, да ми затворят устата", допълни Тодор Димитров.

Гледната точка на координационния щаб е друга. "Връчен им е протокол с номер на ушните марки. Тя самата знае, които са животните... за съжаление Българската агенция за безопасност на храните е възпрепятствана да вземе втори проби или да изпълни заповедта която е от 18 юли", каза Димитър Иванов, областен управител на Ямбол.

От утре започва вземането на втори проби в 10-километровата зона и изследвания в разширената зона, казаха от координационния щаб. На всички стопани, попадащи в тези граници се препоръчва отглеждане на животните в обори и несмесване на стадата. В тази зона попада и стопанството в Болярово. В региона се предприемат и мерки за почистване на 10-километрова зона преди граничния пункт Лесово и проверка на автомобили заради африканската чума по свинете.

Коментари

Задължително поле