От юни: Край на водния режим в Перник

Водата в Перник е годна за пиене, заяви строителният министър Петя Аврамова.

Язовир Студена вече е пълен 

Край на водния режим в Перник ще бъде сложен през юни. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Към момента в язовир Студена, който захранва основно миньорския град, има около 17 млн. кубически метра вода, а при количество от над 20 милиона, започва изпускане на язовира, обясни министърът пред БНТ.

Очаквам по преценка на РЗИ-Перник, както и на министъра на околната среда и водите, режимът на водоподаване в града да бъде премахнат още през юни, след като язовирът вече е пълен, обясни Аврамова.

Заради амортизираната ВиК мрежа в Перник и многото аварии в момента се налага водата за града да се доставя както от язовир Студена, така и от новопостроения водопровод от София до миньорския град.

С проект по ОП “Околна среда” на стойност 103 млн. лв. предстои да бъде обновена водната мрежа на Перник. С отпуснатите от държавата 30 млн. лв. на общината и сега се извършва рехабилитация, подмяна и изграждане на мрежата в самия град, допълни Аврамова. И увери жителите на Перник, че водата, която тече от чешмите им, е годна за пиене.

Коментари

Задължително поле