От 0 до 110 милиона евро

Той е на 18 години и цената му е 110 млн. евро. Искат го „Реал“ (Мадрид), манчестърските „Юнайтед“ и „Сити“, както и ПСЖ, „Ювентус“, „Арсенал“, „Челси“. Превърна се в най-младия национал на Франция от 1955-а насам, след като дебютира на 18 години и 95 дни. Също и в първия играч в историята на Шампионската лига, който вкара гол в 4 поредни мача на елиминационна фаза. Той е и най-младият футболист с 5 гола в турнира на богатите. Обича да се радва след попадение, като си кръстосва ръцете и ги прилепя към тялото. Прави го в чест на 11-годишния си брат Етан.

Името на новата звезда е Килиан Мбапе - бижуто на „Монако“, за което цял свят говори.

„На загуба сме - каза през есента на 2015 г. Вадим Василев, вицепрезидент на „Монако“. - Нужен е баланс между разходи и приходи. Имаме проблеми и с федерацията. Трябва да платим 50 млн. евро заради грешната насока, в която работим.“

Още на следващия ден в „Монако“ вземат мерки и са готови с нов план за развитие. Продадени и освободени са редица звезди в тима, прекратени са преговорите с планираните скъпи покупки и бюджетът е съкратен. Общо 25 играчи са разкарани. Сред тях е и Димитър Бербатов. Другите познати имена са Антони Марсиал, който стегна багажа за „Манчестър Юнайтед“, Лайвин Курзава пое към ПСЖ, Яник Ферейра Караско премина в „Атлетико“ (Мадрид), а Жофри Кондогбия - в „Интер“.

„Не искахме да повтаряме съдбата на руския „Анжи“ - добави Василиев. - Те са пример за лошо управление и хвърлени пари на вятъра.“

По това време в „Монако“ са чувствителни на тема финанси, тъй като президентът на клуба Дмитрий Риболовлев загуби и $ 4,5 милиарда в бракоразводно дело.

Всичко това кара „монегаските“ да погледнат към своята школа, където тренират жадни за изява таланти. Впоследствие привлечените в първия тим младоци се превръщат в апетитни хапки за всички отбори от топ 5 на първенствата в света. Играч, струващ под 10 млн. евро, в клуба няма. Да не говорим за Килиан Мбапе, чиято цена вече е поне 10 пъти повече.

Младокът е взет в първия тим заради своята дълга крачка и скорост. След първите тренировки с мъжете в клуба са наясно, че притежават един от най-талантливите играчи, родени през 1998 г. А Мбапе се появява на бял свят няколко месеца след спечеленото световно първенство от Франция, проведено в страната.

Още от малък Килиан започва да тренира под ръководството на своя баща. След това се премества в една от най-добрите школи в Европа, тази на Клерфонтен, от която са излезли играчи като Тиери Анри, Лилиан Тюрам и Емануел Пти. Тогава Мбапе е 13-годишен. Вместо да гледа анимационни филми, както повечето негови връстници, Килиан не пропуска мачовете по телевизията. Още не направил и година във френската школа, на вратата на семейството му се появява... Зинедин Зидан. Френската легенда предлага на Мбапе светкавичен договор с „Реал“. Мечта, за която милиони тийнейджъри по света мечтаят.

„Бях дете и видях пред себе си най-великия френски футболист в историята - споделя Мбапе. - Той ми стисна ръката и ме погледна в очите. Никога няма да го забравя. Това беше едно от най-запомнящите неща в живота ми. В крайна сметка отказах. Не исках да напускам дома си толкова рано. А и в Мадрид щях да съм постоянно на пейката. След срещата със Зидан отидох в „Монако“...“.

Мбапе казва, че Зидан е най-великият сред „петлите“, но идол по това време му е Тиери Анри. Именно на именития голмайстор Килиан чупи рекорда за най-млад дебют в „Монако“. Мбапе е на 16 години, когато записва първата си минута за мъжете. Шест месеца по-късно младокът става най-младият голмайстор на „монегаските“. Излишно е да казваме чие поредно постижение е пратено в историята.

„Килиан не е просто луд по футбола, той си е чисто луд по принцип - казва Вилфрид Мбапе, баща на играча. - Животът ми винаги се е въртял около най-великия спорт и ми е писвало да говоря за играта, но той просто не млъква. Само това му е в главата! Дори се шегувам с него, че ме кара да го избягвам на моменти.“

Година и пет месеца след дебюта за „Монако“ светкавицата Килиан Мбапе вече е световна звезда. Цената му скочи от 0 до 110 млн. евро. Най-добрите специалисти на планетата гледат на него като на следващото велико поколение след това на Лео Меси и Кристиано Роналдо. А 18-годишният младок е фен на португалеца. Именно това се опитват да използват и от „Реал“ при преговорите с Килиан. Президентът на испанския гранд Флорентино Перес е питал Мбапе дали желае да играе рамо до рамо с Роналдо. Във Франция се твърди, че френският талант вече е дал съгласието си за трансфер на „Сантяго Бернабеу“.

Арсен Венгер, друг желаещ нападателя в състава си, определя Мбапе като нещо средно между Анри и бразилския Роналдо.

„Завършва атаката с котешка елегантност, но той е феномен, няма спор“, заяви мениджърът на „Арсенал“.

Килиан обаче посреща с усмивка подобни коментари по негов адрес.

„Феномени са Кристиано, Меси, Неймар - скромничи Мбапе. - Аз съм далеч от тях и такива сравнения ме разсмиват.“

През настоящия сезон талантът на „монегаските“ има 54 мача и 25 попадения за своя тим (б.а. - без снощния мач с „Ювентус“). Отборът му е лидер в Лига 1 и близо до спечелване на първа титла от сезон 1999/2000 насам. „Монако“ направи и фурор в Шампионската лига.

„Неговата игра ме кара да крещя „о-ля-ля“ - признава Тиери Анри. - Когато заобикаля вратарите и вкарва, ми напомня на мен.“

Но Мбапе отново е на друго мнение:„Не ме сравнявайте с Тиери Анри. Той е велик играч и е написал своята история. Аз искам да напиша собствена.“

По всичко личи, че Килиан Мбапе вече е готов със своята първа глава, която и към момента дори можем да сравним с класика в твърди корици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят