От 1 септември Мая Манолова със законодателни искания срещу ЧСИ

Снимка: Архив

Омбудсманът Мая Манолова ще излезе на 1 септември със свой пакет от законодателни промени и ще упражни правото си на косвена законодателна инициатива с текстове, които да променят правилата в полза на гражданите.

"Има много несправедливости, много произвол и съсипани човешки съдби", каза  във Варна тя.

За един малък дълг частните съдебни изпълнители запорират сметки, недвижими имоти, заплата , автомобили. Ще имаме пакет от законодателни предложения, които да ограничат техните правомощия, за да не злоупотребяват в рамките на изпълнителното производство, като налагат множество способи за запориране на имуществото на длъжниците.

Едно от исканията е хората да имат възможност да обжалват оценките на недвижимите имоти, които се продават, защото в момента техни скъпи имоти се предлагат за жълти стотинки.

Омбудсманът ще настоява да се намалят колосалните такси, които вземат частните съдебни изпълнители, защото един дълг от 100 лева нараства в пъти. Тук се добавят и прекомерните щения на арбитражни съдилища, на юрисконсултите и т.н. Пакетът с предложения касае и банките -бързия ред, по който съдят своите длъжници, невъзможността на хората да оспорват размера на лихвите-прекомерно високите лихви, които са несъотносими към реалната финансова ситуация,както и проблемът със ситните текстове в договорите.

Коментари

Задължително поле