От 2000 до 10000 лв. глоба за ограничаване достъпа до морски плаж

Снимка: Архив

Който, в нарушение на закона, ограничава правото на гражданите на свободен и безплатен достъп до морските плажове или определя такси за това, се наказва с глоба в размер от 2000 до 4000 лв. или с имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв.

Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е глоба в размер от 3000 до 6000 лв. или имуществена санкция в размер от 6000 до 12 000 лв.

Това предлага правителството в проект за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесен в парламента вчера.

В сега действащите разпоредби отрязан достъп до плажа се наказваше с принудителни административни мерки, определени със заповед на министъра на туризма.

Глоби от 3000 до 12 000 лв. се предвиждат и за поставяне на заграждения, ограничаващи свободния пешеходен достъп до плажовете.

Според проекта на МС плажовете ще бъдат разделени на нови подробно описани в регистър групи и подгрупи.

Условията и редът за групиране на морските плажове и начинът на функциониране на регистъра ще се определят с наредба, приета от Министерския съвет по предложение на министъра на туризма.

Минималният размер на концесионното плащане, съответно на наемната цена, да се определя, като се отчитат групата, подгрупата и класа на морския плаж, съобразно изискванията на наредбата, предлага правителството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес