Израелски изтребител нанесе въздушни удари по източната част на Ивицата Газа

На 21 февруари 2019 да почерпят

Турция: Европа се нуждае от съвременни миграционни политики

Франция глоби банка с 4,5 млрд. евро

Тръмп ускорява АЕЦ-овете за Саудитска Арабия Белият дом няма да търси гаранции от Рияд за ядрени оръжия

Задържаха бившия председател на македонския парламент Трайко Веляноски по искане на спецпрокуратурата

Партньорката на сръбския премиер Ана Бърнабич роди момче

Силно земетресение разтресе Турция, усети се и в Пловдив

Властите във Венецуела отмениха полети и затвориха ГКПП заради заплахите за външна намеса

Кайли Дженър: Нямам нито една пластична операция (СНИМКИ)

Умира аптеката, която работи като бакалия 1831 обекта нямат готовност за нововъведения

Скопие – център на шпионажа срещу Белград Обвинението хвърли сръбският министър на отбраната

АПИ: Между 23 и 24 часа на 20 февруари ще има профилактика на платформата за продажба на е-винетки

Внезапно почина бизнесменът Пламен Минчев

Цензурата узаконена от българския парламент Депутатите отхвърлиха президентското вето върху промените в Закона за личните данни (обзор)

От 2005 г. насам София увеличила 20 пъти инвестициите в образование Фандъкова: Тази година ще постигнем почти цялостно обновяване на автобусния транспорт

Според ГЕРБ бюджетът не е рекорден а необходим, според БСП е „Преоблякъл се Илия пак в тия“

От 2005 г. до 2019 г. София е увеличила бюджета си за образование 20 пъти, и около три пъти този за строителството на метрото и този за ремонт на улици. Бюджетът на София за 2019 г. е планирано да бъде 1,750 млрд. лв. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на заседанието на Столичния общински съвет, на което се гласува проектобюджетът за 2019 г. Малко по-късно той бе приет с 40 за и 18 против, без въздържали се.

„За 2005 г. бюджетът на София е 467 млн. лв., с 1,282 млрд. лв. по-малко от този за 2019 г. Знам че много хора ще кажат, че това се дължи на оперативните програми на Европейския съюз-много сериозна е помощта оттам, но това далеч не е всичко“, посочи Фандъкова.

Според данните на кмета, през 2005 г. за образование София е дала 3,9 млн. лв., а за 2019 г. по това са отделени близо 76 млн. лв. През 2005 г, за строителството на метрото са били отделени 93 млн. лв., а сега сумата е 320 млн. лв. За ремонт на улици през 2005 г. парите са били 27 млн. лв., през 2019 г. те са 86 млн. лв. „Дали един бюджет е голям или малък зависи с какво го сравняваме. Ако сравняваме бюджета на София с този на европейските столици, то той е е много скромен бюджет. Ако го сравняваме бюджета на столицата с този преди преди 10 или 13 години, това е един много сериозен бюджет. Единственият начин да знаем къде сме е да знаем откъде сме тръгнали“, каза столичният кмет. Тя подчерта, че преди 10 г. бюджетът на София бе бил 1 млрд. лв, днес той е със 750 млн. лв. повече. Модернизацията на градския транспорт и екологията са постоянни приритети на бюджета.

Фандъкова подчерта, че 2019 г. за София е годината на модернизацията на градския транспорт и метрото. 320 млн. лв. са осигурени за строителството на третия лъч на метрото, където се изграждат 12 метростанции. По тях ще се движат 30 метровлака.

„През тази година ще постигнем почти цялостно обновяване на автобусния транспорт. С пускането на още 82 нови автобуса ще достигнем средна възраст на превозните средства от 6 г. Преди 10 г. средната им възраст беше 18 г.“, каза още Фандъкова. 133 млн. лв. се инвестират тази година в нови автобуси и трамваи. „За 10 г. само с новите автобуси намалихме 2,5 пъти вредните емисии от градския транспорт“, допълни кметът.

Над 86,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в основни ремонти на улици и булеварди. Включени са районите Лозенец, Овча купел, Триадица, Люлин, Подуяне, Кремиковци, Илиден и др. Освен тях са отделени 37 млн. лв. за програмата за текущ ремонт, в рамките на която кметовете на всички 24 района на столицата ще заявят допълнително улиците в кварталите, които според тях приоритетно се нуждаят от ремонт, и те ще бъдат ремонтирани.

Над 37,5 млн. лв. са директните инвестиции в екологията- озеленяване, рекултивация на стари депа, управление на отпадъците. Парковете, по чието възстановяване се работи са Западен парк, Южен парк, Северен парк, Борисовата градина, парк Заимов. Общината отдела над 5 млн. лв. за детски площадки във всички райони на столицата. „С общинското дружество „Софийски имоти“ вчера започнахме изграждането и на втория етап на новия парк „Възраждане“, каза Фандъкова. В бюджета е предвидено и купуване на нова станция за измерване на качеството на въздуха и поставянето също с тази цел на 22 сензора в различни точки на София.

Почти 76 млн. лв. са инвестициите в образователната инфраструктура. Заложено е изграждането и рекоснтрукцията на 15 детски градини. Те ще са в районите Нови искър, Лозенец, Триадица, Подуяне, Красно село, Люлин, Изгрев, Овча купел, Студентски, Витоша, Искър. В този списък влизат и детски градини в квартали, които досега нямаше такива като Кръстова вада и Манастирски ливади-Изток. Отделени са и средства за проектиране на нови детски градини и училища в кварталите „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Манастирски ливади“. Над 9 млн. лв. са предвидени за разширение на 10 училища, като в 5 от тях ще бъдат изградени и физкултурни салони. Школата са в Люлин, Негован,Симеоново, Мрамор, район Сердика и др.

„Продължаваме проекта за цялостна модернизация на 26 училища и детски градини в Красна поляна, Надежда, Илиден и Връбница“, каза Фандъкова. Осигурени са и допълнителни над 5 млн. лв. за изграждане на 2 нови детски ясли в районите Триадица и Красно село.

Сериозни средства, по думите й, се отделят и за общинските болници и ДКЦ-та. През тази година те са близо 5 млн. лв. за медицинска апаратура и ремонти. 2,5 млн. лв. отиват за изграждане на нови модулни жилища, с които да бъде продължена програмата за премахване на Виетнамските общежития.

Над 6,6 млн. лв. са инвестициите в култура. В това число влизат ремонтите на Кукления театър, на Столичната библиотека, читалище в Подуяне. В сумата влиза и изграждането на център за изкуство „Топлоцентралата“. Ще бъде ремонтирана минералната баня в Банкя и обследвани баните на баните в Очва купел и Горна баня. Подписан е вече договора за прехвърляне на общината банята в Овча купел и това дава зелена светлина за реконструкцията на този паметник на културата.

Председателят на финансовата комисия в Столичния общински съвет Орлин Алексиев обяви, че бюджета на София не е рекорден, но необходим. Капиталовата програма към него е над 630 млн. лв., заедно със средствата по оперативните програми. „Това са средствата, които се инвестират в развитието на София. За последните 7 г. това е най-голямата капиталова програма в София. Основната си част програмата е насочена към проекти за околна среда и въздух“, каза още Алексиев.

„Основният въпрос който трябва да поставим е какви проблеми решава този бюджет и може ли да решава тези проблеми. Оценки от Европа ни показват, че има още какво да се желае“, смята лидерът на БСП-София Калоян Паргов. „Бюджетът от 2019 г. е просто копие на този от миналата година. Бюджетът е „Преоблякъл се Илия пак в тия“, смята Паргов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Борово отново е забравено от Бога! Няма тротоари, няма улуци- кал до коленете, като през 19 век! Отново Лозенец е на преден план! Защо ли?

  2. А квартал Борово отново е забравен от Бога!
    Няма тротоари, няма улуци- всичко е потънало в кал! За да стигнеш от точка А до точка Б, трябва да се снабдиш с кокили.
    Отново Лозенец е на преден план!
    Защо ли?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.