Полша увеличава тестовете за Covid-19 до 8-9 хиляди на ден

Наложиха домашен арест на нарушител на карантината

Монтираха устройства за защита на птиците

Броят на заразените с COVID-19 в Ню Йорк е намалял през последното денонощие

Мъж се самоуби със скок от жилищен блок в Монтана

Пенсионери получават маски по пощата

Руска двойка кръсти бебето си Ковид

Шест медицински сестри от училищата в Павликени се включват в битката с коронавируса Директорът на детската ясла в града също влиза в местната болница

Горанов: Болниците ще получават 85% от средномесечната заработка в периода на кризата Новият модел е съгласуван с Българския лекарски съюз, каза финансовият министър

Руска компания е създала бърз тест за коронавирус с 94% точност

Нана Гладуиш дари 300 предпазни маски на онкоболницата в Благоевград

Рекорден брой заразени с коронавирус в Русия за денонощие

Нивото на радиация в района на Чернобил се покачи след пожар

Масов бой в ромската махала на Благоевград, двама в болница

Разследват палеж на бали слама в двор на земеделски производител

От 30 до 270 лв. по-високи такси в университетите Министерският съвет утвърди сумите за 2019/2020 година

В 13 държавни университета ще има промяна в таксите.

20% е ръстът за докторантите

Няколко технически вуза, както и НАТФИЗ са сред тези, които ще обучават по-скъпо

От 30 до 270 лв. по-високи такси ще плащат студентите в 13 държавни висши училища през следваща академична година. Ръстът е от 5% до 63% и бе утвърден от Министерския съвет вчера. Предложените суми ще обхванат над 160 000 души – 155 000 студенти и 5000 докторанти в редовна и задочна форма на обучение.

Увеличението е факт за Техническия университет – Габрово, Техническия университет – Варна, Националната художествена академия, Икономическия университет – Варна, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”, УНИБИТ, НАТФИЗ, и др. Най-голямото – от 63%, е факт за ТУ Габрово и се отнася за студентите задочна форма на обучение в техническите науки.

По-скъпо ще плащат и докторантите. При таксите за обучение в 5 държавни вуза увеличението е средно с 20% (от 50 до 150 лева). Това са ХТМУ, МУ – Варна, НАТФИЗ, ВТУ „Тодор Каблешков” – София, и УНИБИТ.

Тенденцията е обратна във Висшето строително училище „Л. Каравелов” – София. Там студените в професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия”, задочна форма на обучение ще плащат 450 лева, вместо сегашните 540.

При 19 държавни университета няма промяна таксите за студенти. Същото важи и за докторанти в 28 висши училища и Българската академия на науките.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.