От 30 до 270 лв. по-високи такси в университетите

В 13 държавни университета ще има промяна в таксите.

Министерският съвет утвърди сумите за 2019/2020 година

20% е ръстът за докторантите

Няколко технически вуза, както и НАТФИЗ са сред тези, които ще обучават по-скъпо

От 30 до 270 лв. по-високи такси ще плащат студентите в 13 държавни висши училища през следваща академична година. Ръстът е от 5% до 63% и бе утвърден от Министерския съвет вчера. Предложените суми ще обхванат над 160 000 души - 155 000 студенти и 5000 докторанти в редовна и задочна форма на обучение.

Увеличението е факт за Техническия университет - Габрово, Техническия университет - Варна, Националната художествена академия, Икономическия университет - Варна, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”, УНИБИТ, НАТФИЗ, и др. Най-голямото - от 63%, е факт за ТУ Габрово и се отнася за студентите задочна форма на обучение в техническите науки.

По-скъпо ще плащат и докторантите. При таксите за обучение в 5 държавни вуза увеличението е средно с 20% (от 50 до 150 лева). Това са ХТМУ, МУ - Варна, НАТФИЗ, ВТУ „Тодор Каблешков” - София, и УНИБИТ.

Тенденцията е обратна във Висшето строително училище „Л. Каравелов” - София. Там студените в професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия”, задочна форма на обучение ще плащат 450 лева, вместо сегашните 540.

При 19 държавни университета няма промяна таксите за студенти. Същото важи и за докторанти в 28 висши училища и Българската академия на науките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование