От 4 г. КАТ няма нови стационарни камери

15 стационарни камери камери “Сименс” работят у нас от 2009 г.

Служебният министър Бойко Рашков преброи 22 радара

МВР плаща за поддръжка средно по 130 000 лв. на година

От 2017 г. са купени само 28 на триноги

Стационарните камери на КАТ са 22 и всичките работят. За периода 2017-2020 г. пътната полиция не е пуснала в действие никакви нови стационарни автоматизирани системи за контрол на скоростта, купени са само 28 мобилни камери на триноги. Това обяснява служебният вътрешен министър Бойко Рашков в писмен отговор на въпрос на депутата от ДБ Мартин Димитров.

Документът е с дата 15 септември и може да се види на сайта на разпуснатото 46-о Народно събрание. Рашков посочва още, че за поддръжка на стационарните устройства МВР плаща средно по 130 000 лв. годишно, като за 2017 г. сумата е била най-ниска - 106 121 лв., а през 2019 г. най-висока - 177 393 лв. Служебният министър не отговаря каква е разликата между цените на стационарните и мобилните камери, с които работи КАТ, тъй като техническите параметри на системите са различни.

От отговора на Рашков не става ясно дали в бройката влизат стационарните камери “ЗМ за средна скорост”, британско производство. Те са 4 и бяха монтирани през 2015 г. по две в тръбите на един от тунелите на магистрала “Люлин”. Без тях “нормалните” стационарни радари на КАТ у нас би трябвало да са 24. От тях 15 са на “Сименс”, купени в далечната 2008 г. от правителството на Тройната коалиция за 1 млн. лв., осем камери са швейцарски “Мулта Радар”, които са от 2014 г. и една е шведската “Сенсис”, монтирана през 2010 г. на “Цариградско шосе” до Орлов мост.

В същото време мобилните камери на КАТ са около 190, но всяка от тях трябва да се обслужва от поне двама полицаи. Затова и в цяла Европа предпочитат стационарните устройства - хем да не издържат личен състав, хем да няма човешка намеса.

Адвокат Петър Славов във фейсбук: Имаме новина - събират милиони от глоби, а нямат камери

“Имаме новина по отношение на пътната безопасност”, коментира във фейсбук адвокат Петър Славов, който работи съвместно с депутата Мартин Димитров при подготовката на въпросите му. Както писа “Труд”, благодарение на тандема Димитров-Славов стана ясно, че от юни е забранено на пътните полицаи да се крият по храстите.

“Видно от отговора на Б. Рашков това е по-скоро антиновина, тъй като за периода 2017-2020 г. няма изградена НИТО ЕДНА стационарна система за контрол на скоростта, независимо от десетките милиони левове от годишни приходи от глоби, събирани от водачите. За същия период МВР си е купило цели 28 мобилни камери (тип “триноги”), които до съвсем скоро успешно се “оперираха” от двама пътни полицаи, обикновено добре скрити в близките храсти”, добавя Славов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България