Синоптикът Петър Янков пред “Труд”: 30 000 гръмотевици ударили България за ден

Италия е първи приятел на САЩ

Кмет давал 30 000 лв. подкуп на общинар (обзор) Местен бизнесмен осигурявал парите за рушвета

Сухопътните сили на САЩ след трагедията в Чешнегирово: Обучаваме се в реалистична среда

Иракли Кобахидзе, председател на парламента в Грузия: Възобновяването на директните полети между България и Грузия ще увеличи туристическия обмен

17 800 стикове за бездимни цигари задържаха митничари в сръбски автобус

Над 250 самодейци се изявиха на събор на читалищата в община Елена

Решават до месец за присъдата на акушерката Ковачева

ЦСКА срещу тима на Савичевич и Миятович

Новата американска посланичка – кюрдска бежанка от Ирак Документалният филм American Herro разказва за живота на Херо Мустафа

Художникът Ставри Калинов: Крадецът от изложбата е чужденец

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 19 юни 2019

„Лъвиците“ разкъсаха световния шампион

Обявиха тревога от цунами след силно земетресение до Япония

Мария Илиева се показа по бански (СНИМКИ)

От 5-годишни деца до 90-годишни дядовци в Община Родопи провериха зрението си безплатно

От невръстни деца до старци на преклонна възраст се възползваха от безплатните очни прегледи в община „Родопи“, организирани от кмета Пламен Спасов и от д-р Невен Енчев, председател на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан. Прегледите се проведоха от 9 до 31 май в 14 села от Родопската яка. „Всички бяха много доволни! Имаше пациенти, които питаха: „Нали пак ще дойдете при нас?“, заяви началникът на отделението в болница „Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис.

Най-малките пациенти били две момченца на 5 и 8 години, на които очните лекари открили „мързеливо око“. Децата са хоспитализирани, защото са необходими спешни грижи, за да се подобри зрението и да се избегнат по-нататъшни усложнения. „Родителите често пропускат такъв тип аномалия. За да не се случва това, децата трябва да се водят на консултация с офталмолог, след като навършат 2 години. В противен случай процесите е възможно да станат необратими“, заяви д-р Власиадис.
Най-възрастните пациенти били над 90 години. При тях лекарите се натъкнали на старци с пълна слепота на едното око, както и на заболявания, породени от напредналата възраст – рефрактивни аномалии, високо вътреочно налягане, изменения на очните дъна, допълнително усложнени от хипертония или диабет, катаракта и макулна дегенерация. При част от пациентите са диагностицирани сезонни алергии и конюнктивит.

„Сблъскахме се с целия спектър от очни болести, след като прегледахме над 600 души. Хубавото е, че само петима от тях бяха насочени за лечение в болница“, обобщи д-р Власиадис. Той увери, че кампаниите за безплатни прегледи ще продължат, тъй като има голяма нужда от тях. Прегледите се проведоха в пенсионерските клубове и в кметствата по населените места. В помощ на специалистите пътуваше и линейка, оборудвана с необходимата техника за скрининг (тонометър за измерване на вътреочното налягане, микроскоп за оглед на преден и заден очен сегмент и специален апарат за визуализация на заден очен сегмент).

Кампания за безплатни прегледи се провежда за втори път от началото на 2017 г. в населенитe места на община „Родопи“. През февруари жителите се консултираха със специалисти по вътрешни болести, кардиология, ендокринология и хирургия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.