Министър Каракачанов: Страните от Балканския регион трябва да обединят усилия за укрепването на сигурността и стабилността

Радев дарява Путин с кортик За Медведев носи картина, изобразяваща мемориалния храм в град Шипка

Патриархът благослови хор „Гусла“ и маестро Бобевски Ученици от цял свят дойдоха за юбилея на диригента

Комисия ще набележи мерки за подобряване на екопътеката до Стобските пирамиди

Наказания за милиони стреснаха кметове Ръководството на НСОРБ търси помощ от Томислав Дончев и Владислав Горанов

Българин арестуван с 15 тона хашиш Нашенецът и трима холандци пренасяли дрогата с рибарски кораб

Иранският външен министър: ЕС не прави достатъчно, за да запази ползите за страната ни от международното ядрено споразумение

Розовите дестилерии купуват максимум цвят

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Делото на Кирил и Методий успя благодарение на българската държава

Златната палма за Хирокадзу Корееда Изобилстваха въздълги и откровено скучни филми

Ердоган обеща Турция да инвестира няколко милиарда евро в магистрала, свързваща Белград и Сараево

Мобилна лаборатория изследва за СПИН в София

Иран и Гърция подписаха меморандум за транспортно сътрудничество

Бойко Борисов ще обжалва решението на съда по делото на Елена Йончева

Размерът на еднократната помощ за първокласници остава 250 лв. и за новата учебна година

От 5-годишни деца до 90-годишни дядовци в Община Родопи провериха зрението си безплатно

От невръстни деца до старци на преклонна възраст се възползваха от безплатните очни прегледи в община “Родопи”, организирани от кмета Пламен Спасов и от д-р Невен Енчев, председател на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан. Прегледите се проведоха от 9 до 31 май в 14 села от Родопската яка. “Всички бяха много доволни! Имаше пациенти, които питаха: “Нали пак ще дойдете при нас?”, заяви началникът на отделението в болница “Централ Хоспитал” д-р Димитриос Власиадис.

Най-малките пациенти били две момченца на 5 и 8 години, на които очните лекари открили “мързеливо око”. Децата са хоспитализирани, защото са необходими спешни грижи, за да се подобри зрението и да се избегнат по-нататъшни усложнения. “Родителите често пропускат такъв тип аномалия. За да не се случва това, децата трябва да се водят на консултация с офталмолог, след като навършат 2 години. В противен случай процесите е възможно да станат необратими”, заяви д-р Власиадис.
Най-възрастните пациенти били над 90 години. При тях лекарите се натъкнали на старци с пълна слепота на едното око, както и на заболявания, породени от напредналата възраст – рефрактивни аномалии, високо вътреочно налягане, изменения на очните дъна, допълнително усложнени от хипертония или диабет, катаракта и макулна дегенерация. При част от пациентите са диагностицирани сезонни алергии и конюнктивит.

“Сблъскахме се с целия спектър от очни болести, след като прегледахме над 600 души. Хубавото е, че само петима от тях бяха насочени за лечение в болница”, обобщи д-р Власиадис. Той увери, че кампаниите за безплатни прегледи ще продължат, тъй като има голяма нужда от тях. Прегледите се проведоха в пенсионерските клубове и в кметствата по населените места. В помощ на специалистите пътуваше и линейка, оборудвана с необходимата техника за скрининг (тонометър за измерване на вътреочното налягане, микроскоп за оглед на преден и заден очен сегмент и специален апарат за визуализация на заден очен сегмент).

Кампания за безплатни прегледи се провежда за втори път от началото на 2017 г. в населенитe места на община “Родопи”. През февруари жителите се консултираха със специалисти по вътрешни болести, кардиология, ендокринология и хирургия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.