От EVN са в готовност за първия сняг

Активната подготовка за зимата започна още в края на предходния отоплителен сезон. През изминалото лято техническите екипи на дружеството са огледали всички кабелни линии и далекопроводи. Инспектирани са над 13 хиляди трафопоста , които са заснети и с термовизионна камера.

„Допълнително близо 3 хиляди стълба дружеството ремонтира или поднови, в рамките на подготовката. На всички аварийни групи са доставени резерви при нужда, техниците имат оборудване, а за тези в планината са налични снегоходки. Разполагат с щанги за лед от проводници.“, коментира пред БНТ Крум Косев, говорител на ЕВН България.

Друга от предприетите мерки е свалянето на въздушните кабелни линии и вкарването им под земята.

„Основно в Пампорово, Смолян, успяхме да направим такива кабелни линии. До края на годината ще станат 50 км тези под земята. Близо 380 км общи просеки направихме през лятото и есента, извършени са дейности по кастрене.", каза още Косев.

Вече е изготвен график на дежурствата в случай на необходимост. При евентуални кризисни ситуации ще се ползват дори външни специалисти. От дружеството дават пример с 2015 година, когато над 1000 човека от страната бяха мобилизирани за по-бързо възстановяване на щетите.

Коментари

Задължително поле