Офицер от НСО пратил убийците с бялата роза (обзор)

Снимка: Булфото

Следили с “бръмбар” колата на жертвата

Подполковникът бил масон, охранявал висши политици

Интерпол издирва поръчителя - доведен син на бивша министърка

Действащ подполковник от Националната служба за охрана (НСО) е ръководил бандата за мокри поръчки, извършила убийството с бялата роза, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Офицерът от НСО е арестуван заедно с физическите извършители на разстрела на брокерката Станка Марангозова в столичния квартал “Младост” през октомври м. г.

Държавният охранител с инициали Б. И. пазел масови мероприятия и висши политици, притежавал и умения за работа с взривни материали. Бил в една масонска ложа със съдии, прокурори и бивши министри. С тях е обменял доклади, лични документи на българи и чужденци, постановления на софийската районна прокуратура, преписки и досъдебни производства. Ще се разследва дали въпросните магистрати не са замесени и в други престъпления.

В колата на Марангозова е имало монтирано проследяващо устройство, такъв “бръмбар” бил намерен и при обиск в имот на офицера от НСО.

Смята се, че той е приел “мократа поръчка” от Иво Масларов - доведения син на бившата социална министърка Емилия Масларова. Заподозреният като поръчител е обявен за издирване от Интерпол, има издадена и европейска заповед за арест, след като през март е напуснал България. Причина за убийството е скандал за голяма сума между Масларов и Марангозова, катко и нейна жалба в прокуратурата срещу него, смятат разследващите.

Физическият убиец и помагачът му - Петър Костов - Стъкларя и Георги Г., са си разделили 50 хил. лв. за убийството. Двамата са криминално проявени, лежали са и в затвора, където се запознали. При обиск в домовете им са открити боеприпаси и наркотици.

Моторът, с който се движел килърът, подхвърлил бялата роза на местопрестъплението, е купен по интернет. След убийството е изхвърлен в езеро до Чепинци, откъдето барети от СОБТ и пожарникари са го извадили в сряда.

Мотивът - дългове

Измамила бизнесмени с милиони

Станка Марангозова беше застреляна в главата на 10 октомври м. г., докато седяла в колата си в столичния жк “Младост” и разговаряла по телефона с приятеля си Динко Геров. До трупа є беше хвърлена изкуствена бяла роза. По време на разследването полицията разпита десетки бизнесмени, които през последните 10 г. са имали отношения с нея. С повечето от тях жертвата е водила съдебни дела за крупни суми.

Марангозова е вземала пари, които трябвало да бъдат инвестирани в ценни книжа през борсата, за да носят печалба. През ноември 2011 г. Станка била арестувана за измами за над 65 милиона лева, лихварство и пране на пари заедно с тогавашния си съдружник Георги Георгиев.

Емилия Масларова: Иво не е мое дете

Бившата социална министърка от Тройната коалиция Емилия Масларова заяви, че издирваният за поръчителство на убийството Иво Масларов не е неин син, а дете на покойния є мъж от първия брак. Двамата не са се виждали от години и не поддържали връзка.

“Никога не съм живяла с него, нито той с мен. Нямаме добри отношения, той даже с баща си нямаше добри отношения. Аз не съм го виждала повече от четири години този човек. Той не беше и на погребението на баща си”, каза Масларова пред БНТ.

Коментари

Задължително поле