Официално: Отпаднаха визите за Канада (обзор)

От началото на май 2017 г. гражданите на Република България и на Румъния ще влизат без визи в Канада, ако през последните 10 г. са имали канадска виза или имат валидна такава за САЩ. От 1 декември пък отпадат ограниченията и за всички останали граждани на двете страни. Това съобщиха официално на сайта си канадските миграционни власти. Оттам допълват, че на този етап все още се изисква електронно разрешение (еТА) за пътуване до страната. Такова българите могат да получат по електронен път чрез страницата на нашето министерство на външните работи. Кандидатстването за еТА изисква наличието на валиден паспорт и струва 7 канадски долара (около 10 лева).

Получаването на предварително електронно разрешение за пътуване отнема няколко минути, но в редки случаи може да е и няколко дни, предупреждават от МВнР.

Притежателите на валидни визи, канадско гражданство или имащи статут на постоянно пребиваващи са освободени от еТА и представят валидните си канадски документи (паспорт или PR карта).

Облекченият режим за пътуване до Канада стана възможен след подписването на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада - СЕТА. Едно от условията на България и Румъния беше именно отпадане на визовия режим за гражданите на двете държави.

Спогодбата трябва да премахне близо 98% от митата между Евросъюза и Канада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България