Официално стартира ремонтът на І ОУ „Хр. Ботев”

Започна обновяването и на образователната инфраструктура в Търговище

Символична „първа копка” за старт на строително-монтажните работи за обновяване на І ОУ „Хр. Ботев” положиха вчера кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, директорът на училището Димитър Алексиев и управителят на фирмата, избрана за изпълнител Тошко Райчев. Сградата ще бъде модернизирана в рамките на образователната инфраструктура по Оперативна програма „Региони в растеж”. В строителните дейности, който включват саниране, цялостни вътрешни ремонти, укрепване и допълнително изграждане ще бъдат инвестирани над 2,8 млн. лв. без ДДС. Още над 800 000 лв. ще бъдат насочени за ново оборудване и обзавеждане, осигуряване на съвременни технологии за учебния процес.

„Инвестициите в образованието са ключови за нас, защото те са най-важните вложения в устойчивото развитие на Търговище и неговото бъдеще. Държим на приемствеността, защото проектите по „Региони в растеж” са плод на години усилия на много хора и от предходния екип на Общината”, каза кметът на пресконференция преди официалната церемония.

Директорът на училището Димитър Алексиев пък откри символика в старта на строителните дейности, връщайки се към същата дата през 1931 година, когато училището е приело първите си ученици. „Страхотен 5 октомври! През 1923 г. ръководството и педагогическият съвет към прогимназията взимат решение за строеж на сградата. За една година обществеността събира над 1 млн. лв. Със съдействието на Общината, през 1924 г., държавата осигурява още 3 млн. лв. и се поставя първият камък”, направи ретроспекция той.

Очакванията на екипа на проекта и общинското ръководство са всички дейности да приключат до следващата учебна година и децата да се върнат в клас в нова, функционална и съвременна база.

В рамките на този проект ще бъде ремонтиран и кукленият театър, който се помещава в същата сграда. Тъй като той не е част от проекта, средствата за него, в размер на близо 120 000 лв. се осигуряват от Общината.

В общо 4 обекта от образователната инфраструктура на Търговище ще бъдат инвестирани близо 10 млн. лв. Следващата седмица ще бъдат церемониите за старт на ремонтите в детска градина и ясла.

„Уникален шанс и чест е за един кмет да има възможност в рамките на няколко месеца да стартира инфраструктурни проекти с европейско или държавно финансиране за над 20 млн. лв. Търговище чака толкова време да започнат да се случват нещата. Да ги случваме заедно с отговорност и амбиция”, обобщи кметът д-р Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони