Офталмотолози алармират в Пловдив: Заболяванията на очите се "подмладяват"

Заболяванията на очите се "подмладяват", алармираха в един глас специалисти офтамотолози от 6 лечебни заведения в Пловдив при отчитане на резултатите от националната кампания "Право на зрение".

Над 300 жители на Пловдив и региона на възраст над 55 г. преминаха през безплатен скрининг за катаракта и глаукома само за седмица в края на месец септември. Важно за специалистите бе пациентите да разберат, че при катаракта (перде на окото) зрението може да се възстанови, докато глаукомата е коварно заболяване, протичащо без симптоми и загубеното зрение не може да се върне. При 10% от прегледаните е открита недиагностицирана глаукома. Катаракта (перде на окото) има при всеки втори, а процентът достига дори до 80% при по-възрастните.

Кампанията бе насочена към хората над 55 години, защото след тази възраст заболяванията рязко се увеличават. "Двете заболявания се подмладяват", категоричен е д-р Димитър Тасков, собственик на Очни клиники "Луксор". "Преди 30 години, когато започвах моя трудов стаж, оперирахме от катаракта 70-годишни. Сега оперираме все по-млади. Пътят на хирургията в световен мащаб е намаляване на разрезите.

Искахме да информираме всеки пациент точно за тези новости в операцията на катаракта", посочи д-р Тасков. Според д-р Костадин Кацаров, началник очно отделение в МБАЛ "Тримонциум", младите хора не се отнасят с нужното внимание към здравето си. "Разбирам, че работят и нямат време, но зрението е още по-ценно за работещия човек", каза той и допълни, че мъжете са по-немарливи към здравето си отколкото жените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве