На 20 август 2018 да почерпят

Филип избра да е дете на природата След екзотичния остров Реюнион - живот назад към дивото

В Царските конюшни живели 27 семейства Режисьорката от БНТ Иванка Андонова гледала в комуната едномесечно бебе

Джон Болтън: САЩ, Израел и Русия искат Иран извън Сирия

Спасиха британка, паднала от борда на кораб край хърватския град Пула

Борисов отказа на Меркел България да приема бежанци от Германия (обзор) Хотспотове – да, но връщане - не

Президентът на Афганистан обяви прекратяване на огъня във войната срещу талибаните

Дензъл раздава шамари и куршуми Филмът направи солидни приходи в САЩ

11 часа обсада след разстрел за велосипед (обзор) Убиецът се скарал с жертвата заради кражба на колелото

Иранският външен министър обвини САЩ, че подготвят преврат в Ислямската република

Българските тамплиери приеха петима македонци Честването събра 120 дами и рицари край меча на Аспарух

Мазутът от разлива изчезна Предстои източване на резервоарите на кораба

Стоянович тръгна с победа на „Герена“, „Левски“ се скъса да пропуска

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 август 2018

Предупредиха Кристиано: Серия А не е Примера дивисион

Очаквайте по-високи лихви по ипотеките Жилищата поскъпват по-бързо от вдигането на заплатите

Снимка: Община Велико Търново

В България се отчита възстановяване на сектора на недвижимите имоти, подкрепено от наблюдаваната в цял свят тенденция за увеличаване на урбанизацията и ниските лихвени проценти, които улесняват взимането на ипотечни кредити и повишават търсенето на жилища. Но, ако Европейската централна банка започне да провежда политика за повишаване на лихвите, редица българи може да изпитат затруднения при изплащането на ипотечните си заеми, смятат кредитни експерти.

Според Милена Виденова, управител на консултантската компания „Кофас“ за България, в Европа може да се очаква основните лихви да бъдат повишени в края на 2018 г. „Като цяло има общо очакване покачването да се случи в края на тази година, но не може да се каже в какъв процент ще бъде то“, посочи експертът и допълни, че това няма да даде веднага отражение върху пазара в България, но ще има ефект при дългосрочното ипотечно кредитиране. Причината за това е, че ипотечните кредити днес се взимат с ниски лихви, но ще трябва да се изплащат в рамките на 15-20 години. Затова при взимането на дългосрочен кредит клиентите трябва да предвидят риска след няколко години лихвите леко да се повишат, което може да доведе до малко повишаване на месечната им вноска, съветват експертите. „Ако лихвите започнат да се качват, това повдига въпроса до каква степен гражданите ще могат да покриват задълженията си по тези заеми“, смята Милена Виденова.

Имотите в голяма част от развитите икономики в момента са надценени, а България също не прави изключение от тази тенденция, сочи доклад на „Кофас“, свързан с рисковете за строителния сектор в световен мащаб и у нас. Една от слабите страни на индустрията в страната ни е свързана с това, че растежът на цените на жилищата в България е по-бърз от този на възнагражденията, което крие рискове в дългосрочен план. „През 2017 в сравнение с 2016 година увеличението на цените на имотите е в рамките на 7%. За деветмесечието на 2017 година обаче цените са с ръст от 17,6% спрямо 2015 година, докато в същото време заплатите в страната нарастват с около 10%“, коментира Милена Виденова.

В същото време обаче у нас няма данни за силно нарастване на задлъжнялостта на домакинствата, така че не може да се говори за балон на пазара на имоти. Според данните на Българска народна банка (БНБ) ипотечното кредитиране продължава да расте. Към края на миналата година обемът на ипотечните заеми е със 7,85%, или с над 688 млн. лв. по-голям от предходната година. През януари 2018 година жилищните кредити са се увеличили с над 305 млн. лв. спрямо декември 2017 г., а ръстът спрямо януари 2017 г. достига 11%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Жилищата са умопомрачително скъпи заради ненаситните алчни български -г-ъ-з-о-в-е-. Туй българина с долари ще го храниш на закуска, обяд и вечеря, но той на пари няма да се наяде. Цените на жилищата не са адекватни заради алчността на българина. Но най интересното е, че обикновените българи винаги са страдали от алчни български чорбаджии даже по време на двете робства. Друга е темата, че даже в Германия ще си намериш по-евтини жилища.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.