Очакват иранския режисьор Мохамад Расулоф в Кан

Мохамад Расулоф

Има информация, че творецът е избягал в Европа

“Семе от свещената смокиня” е в основния конкурс

“Трябваше да избирам между затвора или да напусна Иран. С мъка избрах изгнанието!”

Няколко дни, след като на 11 април беше обявена официалната програма на 77-ия кинофестивал в Кан (14-25 май 2024), стана известно, че новият филм “Семе от свещената смокиня” на иранския режисьор Мохамад Расулоф е добавен в селекцията на основния конкурс от 22 заглавия! Но междувременно се появи и нова информация, разпространена от неговия адвокат Бабак Пакня, че иранският режисьор, който отдавна е в опозиция на официалния режим в страната, е получил нова присъда от 8 години затвор (от които 5 ефективни) и бой с камшик, плюс парична глоба и конфискация на имуществото му. Присъдата е издадена от 29-и район на Ислямския революционен съд. Според защитника му съдебната власт е заявила, че тежкото наказание е поради нарушения на националната сигурност. Но присъствието му на фестивала в Кан и бездруго бе практически невъзможно поради действаща отпреди забрана да напуска Иран.

Кадър от “Семе от свещената смокиня”

Мохамад Расулоф отдавна има изградено име на един от най-активните и успешни ирански режисьори с международна популярност и редица забележителни авторски филми. Той е добре известен в Кан с предишните си участия на фестивала. На Лазурния бряг вече са показват филмите му “Сбогом” (2011), “Ръкописите не горят” (2013), “A Man Of Integrity” (2017). А през 2020 г. спечели Голямата награда “Златна мечка” на кинофестивала в Берлин и наградата на Екуменическото жури за филма си “Няма зло”. Всичките му ленти са остро критични към съществуващия в страната официален режим на ограничения от страна на автократичната власт. Затова подробности относно новия му филм не бяха известни от съображения да не последват нови репресии.

Но на 13 май се появи нова експресна информация, че Мохамад Расулоф е успял да напусне Иран и се намира на неуточнено място някъде в Европа, поради което може би ще успее да присъства на официалната премиера на филма му в Кан.
Представител на разпространителските компании Films Boutique и Parallel 45 дори заяви: “Ние сме много щастливи, че Мохамад е пристигнал благополучно в Европа след опасно пътуване. Вярваме, че той ще може да присъства лично на премиерата в Кан.”

Същевременно бе разпространено и изявление на самия режисьор, в което Мохамад Расулоф казва: “Пристигнах в Европа преди няколко дни след дълго и сложно пътуване. Преди около месец моят адвокат ме информира, че новата ми присъда е потвърдена от Апелативния съд и ще бъде приведена в изпълнение съвсем скоро. Нямах време за дълго обмисляне и взимане на решение.

Трябваше да избирам между затвора или да напусна Иран. С мъка избрах изгнанието! Тъй като паспортът ми бе отнет от властите още през септември 2017 година, трябваше да напусна Иран тайно. А още преди специалните служби да разберат за моя нов филм, някои от актьорите успяха да напуснат Иран. Но разбира се, много други от екипа на филма все още са там.” 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино