Очакват се нови обвинения за АЕЦ "Белене"

АЕЦ "Белене"

Днес се чакат нови обвинения за сделката за продажба на старото оборудване на АЕЦ "Белене", за което в понеделник обвиняеми станаха двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания /НЕК/, информира БНР.

По-рано говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова поясни:

"Касае се за длъжностни лица и за престъпление по служба. Ще затрудним разследването, ако предоставим повече информация на този етап. Имайте търпение, прокуратурата ще информира за всяко действие, което предприема."

Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за съзнателно сключване на неизгодна сделка за продажба на старото оборудване за АЕЦ „Белене“. Подписаният от тях през 2007 година договор с „Атомстройекспрот“ е ощетил НЕК с малко над 77 милиона евро, изчисли прокуратурата.

Именно с този договор вчера бяха предприети смени в ръководствата на държавни дружества, свързани с енергетиката. В процедура по смяна са трима министри от правителството на Сергей Станишев - Асен Гагаузов,  Румен Овчаров и Петър Димитров. Последните двама са били министри на енергетиката именно в периода, когато Велков и Папазян подписват рамковия договор за АЕЦ "Белене",  припомни, анонсирайки рокадите, за които от Реформаторския блок настояват отдавна, председателят на парламентарната комисия по енергетика - Делян Добрев.

Днешните обвинения заради АЕЦ „Белене“ няма да са последните. Според неофициална информация до края на седмицата ще има още.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България