Очите и политиците

Мафията – по дефиниция и на практика

Има ли срастване на престъпността с политиката? Под такава рубрика две телевизии чоплят темата за Митьо Очите, който бе арестуван в Истанбул в компанията на общинаря от БСП Бенчо Бенчев и есксдепутата от ДПС Несрин Узун.

Добро утро, драги зрители. Въпросът, формулиран в тая рубрика е равносилен на питането двукрилният гардероб има ли две врати. Трябва да си малоумен или на възраст до 6 години, за да питаш може ли групировката на Митьо, или която и да е друга да я бъде без политическата корупция. Естествено, че криминалните авторитети плащат – на полицаи да не ги закачат, на прокурори и съдии, ако стане гаф, и разбира се, на политици с влияние. И перат пари в комбина с кметове, министри, депутати, за да е част от бизнеса им легален. И спонсорират избори за целта- хвърлят пачки за концерти, за плакати, за платените места в листите на партиите, които заемат и лично понякога. Предпочитат партии, които са на власт, но дават и на тия, които могат да ги сменят.

Прокуратурата заслужи похвали, като спипа двама продажници от две опозиционни партии. И ще заслужи пак, ако спипа още – и от управляващите. Не го ли направи, това разследване, с политическата врява край него рискува съвсем да заприлича на комедия. Защото в цял свят по дефиниция „мафията е съжителство на престъпните групировки с властта –съдебна и изпълнителна“. А у нас, ако съдим по отрепките от БСП и ДПС, арестувани с Митьо, излиза, че групировките съжителстват... само с опозицията. Комично.

Разбира се, бихме могли да допуснем, че Митьо Очите, известен още като Премиера на престъпността по Южното Черноморие, няма нищо общо с мнозинството в местния парламент, със съдебните шефове, с ОД МВР. Да допуснем. Но как да си обясним, че няма репортер, успял да вземе коментар за Бенчо от всички групи в общинския съвет? Поканени бяха да коментират негови колеги от БСП, ГЕРБ, ПФ, ДПС и разните му коалиции, но се отзоваха само двама от левите, за да му искат оставката - кой знай по своя воля или по повеля от „Позитано“... Другите отказаха – били в „добри отношения“ с него. Нима? Понеже е умен? Или красив? Или понеже са му на хранилката?

Кой е Бенчо? Зърнопроизводител, милионер, блажен притежател на ролс ройс и обитател на палат в Кошарица, любезен домакин на всички премиери и президенти, както заявява. Фен на Бойко, когото нарича „мъжкар“, радетел на идеята „БСП и ГЕРБ заедно“– т.е. на правителство без опозиция и следователно на тишина, здравословна за корупционните практики. Номиниран е за общинар от съюз на пенсионери, избран е с преференции(!) по гражданската квота на БСП и е издигнат в зам.-председател на съвета с гласове на ГЕРБ. Чий избор е всъщност той? На старото поколение? Де, бре. Избор е на тия, с които е в далавера. Сам казва, че идеите му са си негови лични и щом го пъди Корнелия, с други ще си ги реализира. Ще ги реализира, ами. Има бол другари мераклии, а за другарството си с Митьо няма да лежи.

Видяхте ли интервюто с Иван Владимиров, бившия шеф на бургаската криминална полиция, сега управител на „Аркус“ – мощната охранителна фирма, в която Митьо е мениджър или „меринджей“ по думите на една ядосана циганка...Ако не сте, пуснете си го на запис, за да научите какво е мафия. Има в него един въпрос, който е знаменателен: разпитван ли е Иван от ГДБОП някога? Не бил разпитван никога -дори и след престрелката, в която меринджеят му предвождаше група от „Аркус“. Я! Защо? Да не е, защото бившите му колеги всичко си знаят? Като например, че охранителите викат „шефе“ не на Иван, а на Митьо. Че не Иван, а Митьо намира топклиенти на фирмата – държавни и общински. Че не Иван, а Митьо върти с политици криминалния бизнес, без който не се печелят току-тъй обществени поръчки с ниски цени. И че синът на Иван е оня зам.-шеф на затвор, когото затворници уличиха в доставка на дрога; И че съдружникът му Сашо Японеца бе убит в същата престрелка, в която бе ранен Митьо и делът му наследи именно Бенчо, позорът на опозицията...Ако ченгетата не знаят това, значи са най-незнаещите в бургаско и не си заслужават заплатите. Ако го знаят, защо го не го разплетат? Да не би да е, защото плетката минава и през техните началници, и през кмета на Бургас, и през жълтите павета даже!... Тук по липса на място спестяваме имената на директорите в НОИ, пристанището, митниците, училищата и др., наели „Аркус“ за охрана. Знаем как. С договор за 20 души, а 10 ги пазят и разликата се дели под масата.

Дали ще има още арести заради Митьо? Вероятно не, макар че аверите му бият на очи. И като няма? Ами нищо. Корупционният бизнес ще продължи. Дори и ако се наложи Митьо, за очи, да влезе малко в килия. Не му е първица оттам да пласира хероин, проститутки и други такива, които са част от туристическия ни бизнес. Също както братовчедите, котараците и суджуците са част от политиката.

Между другото, на бас, че Митьо ще се върне в родината и без да чака екстрадиция. Нима не би предпочел наш арест пред турски? Помните ли, като търпеше присъда за наркотрафик как закачаше сервитьорките и си ближеше сладоледа на плажа? Беше сключил тогава споразумение с магистратурата. И сега ще сключи сигурно, още повече, че - случайно или без да иска - направи на управляващите услуга. Ама нали магистратите били независими от управляващите, въпреки, че те в НС избират кадровиците, които ги уволняват и назначават? Да, бе!

Тъй или инак, турските арести били неприятни. Но в тукашните за Митьо няма страшно. Той и диагнози има, и рани от куршуми, и му се полагат медицински грижи. А след скандала с оковите на Иванчева, няма да му слагат даже пранги.

 

Репутационен риск

Зам.-главният прокурор И. Гешев заяви, че арестът на Митьо с политици бил за него репутационен плюс, а за други бил минус. Но за кои? Арестът е плюс, освен за Митьо, и за правителството. Стана плюс и за опозицията, след като Бенчо заяви, че от всички големци не познава само Корнелия Нинова. Не е минус и за МВР. То си мълчи. Говори прокуратурата. Тя поема репутационният риск. МВР може би има обица на ухото от присъдите за приказливите акции на Цветанов –„Октоподи“, „Медузи“, „Дедесари“...Или министърът е тарикат? Прокурорите да отговарят! Да кажат те защо погребалната агенция с лепенка на фирмата, в която Митьо е мериджей, плаща след палежи по 100 лв. на погребение? Защо се върна рекетът с лепенките на ВИС и СИК! Или не си е отивал?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари