Очите страдат през лятото

Проблемите със зрението стават все по-често явление, без значение на условията на живот, възрастта или сезона. Но лятото изостря много някои смущения, които могат да преминат в заболявания и то преди да сме се усетили. Главните виновници за това са няколко.

Замърсеният въздух

В градовете той причинява на много хора истински проблеми с очите. Разрушаването на озоновия слой и различните агресивни газове и изпарения постепенно разрушават лигавицата на окото.

Какво да направим: Колкото по-качествени слънчеви очила носим, толкова повече ще се предпазим от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. По възможност да избягваме разходки и занимания на открито, когато замърсяването на въздуха е най-активно. Полезно за очите е честото мигане, защото застила върху тях сълзите, които ги предпазват от изсъхване и ги освежават. През нощта сълзите са много по-малко и с това можете да си обясните странните усещания в очите сутрин, когато изпитваме нужда да ги ръзтъркваме активно. Помагат и разтворите, наречени изкуствени сълзи.

Слънцето

На него и опасните ултравиолетови лъчи се дължи неприятното усещане за пясък в очите. Изпитваме го при всекидневните разходки по улиците или на плажа, когато излъчването е най-интензивно.

Какво да направим: Отново ще ни помогнат слънчевите очила, но те следва да са внимателно избрани, качествени и задължително със защитно покритие за чувствителни очи.

Басейните

След всяко къпане усещаме дразнение или болка в очите. Това показва, че вашите очи са свръхчувствителни.

Какво да направим: Желателно е лещите да се свалят по време на къпане в басейна или в морето и да се използват специални очила за плуване.

Вятърът

Директното действие на вятъра заедно с праха, който носи, е също толкова опасно, както и горните фактори.

Какво да направим: В случай че усетите дразнение, не търкайте очите при прашинки, попаднали в тях - така само ще влошите положението. Внимателно забърсване с чиста кърпа ще ги отстрани по-добре. Ако всички тези мерки не помагат и очите ви са все така уморени, зачервени и изпитвате напрежение и болка дни наред, наложително е да потърсите лекар.

36-2 вода

Как да се справяме в жегите

В тежките горещи дни много хора са изтощени, получават главоболие или световъртеж. Защо? При топлина кръвоносните съдове се разширяват. При това положение се събира много кръв в краката, която не се придвижва към главата. За да го преодолеете, възползвайте се от няколко съвета:

Не стойте дълго на крака. Настройте алармата да ви събуди 5 минути по-рано, за да се протегнете хубаво, да се обърнете на двете страни сутрин преди ставане. След това се изправете бавно.

Сутрин изтрийте тялото си със сезалена ръкавица. Първо краката от стъпалата нагоре, после ръцете от дланите към раменете, накрая корема и гърдите. После първо се облейте с топла, след това със студена вода, като при изтъркването, последователно от краката нагоре. Втрийте съживяващо розмариново масло в кожата.

В най-горещите дни пийте най-малко 2 литра вода на ден! Това замества изкараната с потене течност, помага на кръвта да тече по-леко във вените. Може да смесите водата с различни сокове. Пийте студени освежаващи чайове от мента и ябълка. Никога не пийте ледено студена вода на празен стомах! Този шок за загрялото тяло стимулира световъртеж и припадък.

Откажете се от алкохола. Той още повече разширява вените. Пийте вместо кафе черен или зелен чай. Това стимулира кръвообращението.

Яжте предимно салати, плодове, ястия с мляко.

Витамин С стимулира продукцията на хормона на слабеенето – корадреналин. Затова яжте повече плодове, които го съдържат. От сок от лимон можете да направите близалки с формите за лед във фризера.

Понеже при потене тялото загубва много минерали, добре е да изяждате на обяд 1-2 купички супа или бульон. Можете добре да подсолите ястието си, защото с потта се губят и много соли.

При болки в главата от топлината намажете челото и слепоочията с олио от мента /от аптеката/. То охлажда и прави мозъка по-малко чувствителен към болката.

Страхотно ще се освежите, ако потопите ръцете си в студена вода за 15 секунди.

Ще си създадете добро настроение и заедно с това ще стимулирате кръвообращението си, ако сутрин сте под душа, а през деня с водна струя от чешмата се понапръсквате от време на време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве