Очните лекари съветват: Не гледайте пряко в Слънцето! Използвайте очила с филтър, предпазващ от ултравиолетовите лъчи

Лятото е в разгара си и Слънцето „работи“ здраво. Продължителното излагане на интензивна слънчева светлина обаче уврежда не само кожата, но и очите. Това се дължи на ултравиолетовите лъчи (UVA, UVB,UVC), които са невидими за човешкото око.

Част от тях се филтрират от озоновия слой в стратосферата, но с неговото изтъняване все повече се увеличава интензитетът на това излъчване, предупреждава водещият пловдивски очен лекар д-р Станка Узунова, доказан специалист в тази област. „Всеки вероятно добре съзнава необходимостта да защитава кожата си от Слънцето, но трябва да защитаваме и очите си. Затова е необходимо да използваме слънчеви очила с филтър, предпазващ от ултравиолетовите лъчи. Напоследък се говори много за все по-нарастващата ултравиолетова радиация и вредното й въздействие върху хората. И наистина има сериозни доводи много да се говори за това. В някои държави като Англия, Австралия и Нова Зеландия има приети национални програми за информация и превенция на населението. Слънчевите очила далеч не са само стилен моден аксесоар, а и основно средство за защита на очите от ултравиолетовото излъчване. Мнозина погрешно смятат, че UV-лъчите са по-силни през летния сезон. Това обаче съвсем не е така.

Определящо е колко време прекарваме на слънце, независимо дали лятно или зимно. Ето защо за очилата винаги е толкова важно да бъдат качествени.  Степента на защита, която обикновено е посочена върху дръжката, етикета или в паспорта на очилата, не зависи от цвета на стъклата. Търсете знак UV 400! Той означава, че в химическия състав на стъклата влизат добавки, които осигуряват именно 100% защита”, твърди д-р Узунова. Според нея по-евтините стъкла за слънчеви очила най-често са некачествени и изработени от пластмаса или минерално стъкло, които пропускат в голяма степен ултравиолетовите лъчи. Те предпазват единствено от ярката видима светлина. Намалявайки яркостта на преминалата светлина подобни очила карат зеницата на окото да се разшири, което води до попадане в окото на още повече UV лъчи. Поради това особено внимание при избора на слънчеви очила трябва да се обръща на степента на пропускливост на ултравиолетови лъчи. Наличието на маркер CE означава удовлетворяване на изискванията на европейските директиви, а именно 100 % филтриране на електромагнитни лъчи с дължина до 400 nm.  Важно е при избора на слънчеви очила да се знае и какво означава обозначението „Filter Cat. 0-4”.

„Това означение показва степента на пропускливост на светлината от слънчевите очила или степен на затъмнение на стъклата. Класификация по европейски стандарт е следната:  Категория 0 – подходяща за облачно време и основно като моден аксесоар,  пропускащи 80-100% от светлината като стъклата са много светли;  Категория 1 – подходяща за променливо време (редуващо се слънце и облачност), пропускат 43-80% от светлината, а стъклата са в светли тонове;  Категория 2 – подходяща при умерена слънчева светлина, променлива облачност и при шофиране. Пропускат 18-43% от светлината, а стъклата са умерено затъмнени;  Категория 3 – подходяща при ярко слънце и при шофиране, пропускат 8-18% от светлината, а стъклата са тъмни; Категория 4 – това е най-високата степен, подходяща при ярко слънце, на морския бряг и при разходки в планината. Добре е обаче да се знае, че очила с филтър от четвърта категория не са подходящи за шофиране. Внезапна промяна на условията на осветеност - облаци или влизане в тунел, могат да предизвикат неприятен инцидент. Пропускат 3-8% от светлината, а стъклата са с много тъмен цвят.  За градски условия и за шофиране са подходящи очилата, които пропускат светлина от 18 до 43%, тоесткатегория 2 или 3”, съветва д-р Станка Узунова. За хората, които носят диоптрични очила, пък има два варианта - да си направят слънчеви очила с диоптър или да поръчат фотосоларни стъкла, които потъмняват на силна светлина, както и да използват контактни лещи.

За шофьорите пък пловдивската офтамоложка препоръчва да ползват поляризирани слънчеви очила. „Всеки шофьор се е сблъсквал с неприятните отблясъци, които се получават от мократа пътна настилка или от отраженията на предното стъкло на автомобила. Освен, че дразнят окото, слънчевите отблясъци могат да бъдат причина и за пътни произшествия. Ползването на поляризирани слънчеви очила може да намали риска от пътни инциденти, а понякога се оказва и решаващо за избягването им. Подобрената видимост дава възможност за по-бърза реакция, която в повечето случаи е от изключително значение. Вграденият в слънчевите очила поляризиращ филтър премахва опасните заслепяващи отблясъци от пътя и по този начин дава по-добра видимост, по-ярки и контрастни цветове, намалява умората на очите. Дразнещите окото отблясъци мога да бъдат блокирани само с поляризирЗа страниците „Здраве и медицина”

Очните лекари съветват: Не гледайте пряко в Слънцето! Използвайте очила с филтър, предпазващ от ултравиолетовите лъчиащ филтър с високо качество.

Поляризираните лещи филтрират светлинните вълни, разпространяващи се в хоризонтална посока и по-този начин помагат да се елиминират отблясъците. Това дава възможност на човека да вижда максимално ясно и контрастно. Най-качествените полароидни слънчеви очила са снабдени с уникални поляризирани плаки, които са съставени от 7 слоя, идеално прилепващи един към друг. Основен елемент в тях се явява поляризиращият филтър в средата. От двете страни той е обграден от два слоя, които елиминират вредното ултравиолетово излъчване. Следващите два слоя изпълняват ролята на буфер и придават гъвкавост и устойчивост на материала. Последните два повърхностни слоя предпазват тази плака от надраскване и механични повреди”, твърди д-р Узунова. Тя е категорична, че дори и с най-качествениците слънцезащитни очила не е безопасно да се гледа директно към слънцето. „Никога не гледайте директно към слънцето! .Независимо от степента на затъмняване, различните филтри и защити на обикновените слънчеви очила, те не са подходящи за пряко наблюдение на слънцето. Човек трябва да е много внимателен, защото без подходяща защита има сериозна опасност от изгаряне на ретината и слепота. Това може да се направи само със специални очила, предназначени за директно наблюдение”, твърди специалистката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве