Още две компании с интерес към проекта "Белене"

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Ще се стремим да вземем максимално висока цена за проекта „Белене“. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по БТВ. По думите на министър Петкова на среща с представители Индустриалната търговска банка на Китай в сряда е бил потвърден техният интерес към това да финансират търговски проект във връзка с изграждането на АЕЦ „Белене“.

„Ние виждаме реализацията на един такъв проект единствено и само на пазарен принцип, без прякото или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия“, заяви министър Петкова.

Тя обясни, че до момента страната ни е дала над 2 милиарда и 500 милиона за „Белене“.

„Министерски съвет прие решение за възлагане на министъра на енергетиката да бъде разработен вариант, в който активите и пасивите, които към настоящия момент са в НЕК, да бъдат отделени в отделно търговско дружество, като в последствие бъде организирана процедура за неговата продажба по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Едва, когато бъде стартирана такава процедура, ние можем да разберем дали този инвеститорски интерес, който се заявява към настоящия момент е реален и второ да обявим цената, която смятаме, че трябва да получим във връзка с това търговско дружество и този проект“, разясни енергийният министър.

По думите й стремежът ще бъде това, което е получено като приход да покрие разходите, които НЕК е извършила до този момент във връзка с проекта „Белене“ и с плащането по решението на Международния арбитраж. Министър Петкова уточни, че този заем трябва да бъде върнат в срок от 7 години. „Не крия, че съм приятно изненадана от това, че има такъв инвеститорски интерес по отношение на този проект“, заяви енергийният министър, като отбеляза, че освен от Индустриалната търговска банка на Китай има интерес и от две други компании.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика