Японският премиер: Ракетните изпитания на Северна Корея нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН

БСП – София отбеляза 100 години от смъртта на Георги Кирков Наш дълг е да помним делата на Кирков и да не позволяваме забраната и забравата да ги изличат от паметта на българите, каза общинският съветник и председател на Районния съвет на БСП във "Възраждане" Иван Таков

Борис Джонсън: Не сме длъжни да изплащаме обезщетение от 39 млрд. паунда на ЕС ако напуснем без сделка

Гитхорн – приказният свят на водните хора И възрастни, и деца се придвижват с лодки

МВнР: Транспортни стачки затрудняват пътувания в Испания

АИКБ подкрепи Марияна Николова и поиска одит на IT сигурността в държавната администрация

Чеченец застреля бивш грузински командос в Берлин

ЦГМ: Само 7% са гратисчиите в столичния градски транспорт 240 контрольори следят за редовността на пътниците

Тръмп отрече Г-7 да е упълномощавал Макрон за преговори с Иран

Десетки пожари са избухнали през почивните дни в Гърция

БСП-София отбеляза 100 години от смъртта на Георги Кирков

Все повече млади хора страдат от дискови хернии

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на посещение в Румъния

Най-големият противопожарен самолет в света се бори с огъня в Амазонската джунгла (ВИДЕО)

Протестите в Хонконг ескалираха отново (ВИДЕО)

Още две компании с интерес към проекта „Белене“

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Ще се стремим да вземем максимално висока цена за проекта „Белене“. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по БТВ. По думите на министър Петкова на среща с представители Индустриалната търговска банка на Китай в сряда е бил потвърден техният интерес към това да финансират търговски проект във връзка с изграждането на АЕЦ „Белене“.

„Ние виждаме реализацията на един такъв проект единствено и само на пазарен принцип, без прякото или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия“, заяви министър Петкова.

Тя обясни, че до момента страната ни е дала над 2 милиарда и 500 милиона за „Белене“.

„Министерски съвет прие решение за възлагане на министъра на енергетиката да бъде разработен вариант, в който активите и пасивите, които към настоящия момент са в НЕК, да бъдат отделени в отделно търговско дружество, като в последствие бъде организирана процедура за неговата продажба по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Едва, когато бъде стартирана такава процедура, ние можем да разберем дали този инвеститорски интерес, който се заявява към настоящия момент е реален и второ да обявим цената, която смятаме, че трябва да получим във връзка с това търговско дружество и този проект“, разясни енергийният министър.

По думите й стремежът ще бъде това, което е получено като приход да покрие разходите, които НЕК е извършила до този момент във връзка с проекта „Белене“ и с плащането по решението на Международния арбитраж. Министър Петкова уточни, че този заем трябва да бъде върнат в срок от 7 години. „Не крия, че съм приятно изненадана от това, че има такъв инвеститорски интерес по отношение на този проект“, заяви енергийният министър, като отбеляза, че освен от Индустриалната търговска банка на Китай има интерес и от две други компании.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.