Още един кораб във флота на БМФ

Параходство „Български морски флот” АД продължава обновлението на флота. Първият кораб, който компанията придоби през тази година, е бълкерът „Чумерна”, съобщиха от пресслужбата на компанията. Корабът е построен през май 2012 година в Китай. До сега е бил експлоатиран от швейцарска компания ABC Maritime под името ADFINES SOUTH.

Дължината на „Чумерна” е 189,99 м, широчината – 28,5 м . „Чумерна” е почти „близнак” на „Родина”, „България”и „Средна гора“, които БМФ придоби след приватизацията на компанията.
По този начин Параходството продължава да развива една силна флотилия от модерни кораби в групата от 36 000 до 43 000 тона дедуейт. В бъдеще тази флотилия ще бъде увеличена последователно с още три кораба от този клас.

„Чумерна” е третият кораб с това име в историята на „ Параходство БМФ” АД. Първият е 15 570-тонен моторен танкер, който е в състава на флота от 1965 г. до 1974 г. Вторият е проектираният и построеният в България 10 703-тонен въглевоз, който е в състава на флота от 1978 г. до 2007 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Дано имат късмет момчетата, дето ще го карат това китайско корито. Казвам така, защото имах „щастието“ да изкарам един контракт на същия модел кораб, хем строен за немци. Качих се на борда три месеца след излизането му от същия завод. Нямаше ден да мине без проблеми!!! Туй главен двигател, туй рулеви машини, туй системата за управление на баласта, туй жирокомпас, туй люкови закрития, туй кранове, туй швартови брашпили, и още, и още – абе, абсолютен кошмар!!! Не напразно швейцарците са побързали да го махнат от главата си – та това е кораб на 4 години!!! Тоест почти нов!!!!

Отговорете