Още петима творци заживяха в Двора на кирилицата

Още петима класици, творили на кирилица, бяха увековечени в Алеята на писателите част от Двора на кирилицата в старата столица Плиска.

k-2

В петък специално за церемонията по откриване на бюст-паметника на ингушетския писател Идрис Базоркин дойде министърът на културата на Ингушетия Марет Газдиева с делегация. С присъствие уважиха събитието и синът, и внукът на писателя, както и скулпторът, създал паметника Ибрагим Полонкоев. Гостите коментираха, че писателят Базоркин е внук на генерал Бунухо Базоркин, получил медали за храброто си участие в Руско-Турската война за освобождението на България.

В Алеята вече може да се отдаде почит и на Петко Славейков. Бюстът му е поредно, пето дарение от пенсионираната учителка от Шумен Йорданка Савова. Негов създател е акад.Величко Минеков. Бюстът на Славейков бе открит от директора на Специализирания музей в Трявна - Юлия Нинова.

img_5201

В Алеята бяха увековечени и трима сръбски класици - Вук Караджич, Бранислав Нушич и Иво Андрич. Майсторите, изваяли изключително сполучливо образите им са съответно Убавка Тончев, Катарина Трипкович и акад.Зоран Кузманович–Кузма.

Както "Труд" писа, Алеята на писателите се попълва от миналата година, а идеята на създателя Карен Алексанян е посетителите да могат да поставят цвете поне пред 80 творци.

Коментари

Задължително поле