Още по-спортно превключване

Нов автоматик с два съединителя за MINI

Седемстепенна автоматична трансмисия с два съединителя заменя досегашния шестстепенен автоматик в моделите на MINI с три, с пет врати и в кабриото. По този начин характерната за марката динамика се подобрява, без да се вдига мощността на двигателите. С новата кутия ускорението се извършва без прекъсване в подаването на мощност, а смяната на предавките става по-бързо и плавно. Това подобрява комфорта при пътуване и поведението на колата при екстремно натоварване.

41-2-6kol

Водачът управлява трансмисията с два съединителя от нов лост селектор, който - след превключването между режима за шофиране D, неутралната позиция N и задна предавка R - винаги се връща в изходната си позиция. Паркинг спирачката се активира чрез натискане на бутона Р. От лоста се активира режимът за спортно шофиране S, който позволява и ръчна смяна на предавките.

41-3-6kol

При работата си новата автоматична кутия с двоен съединител използва навигацията, за да активира най-подходящата предавка съобразно маршрута и релефа. Функциите старт-стоп и безмоторно движение (при отнемане на газта) понижават консумацията на гориво. При безмоторното движение трансмисията отделя двигателя и автомобилът се придвижва на ниски обороти по инерция с минимален разход на гориво. Чрез данните от навигационните карти функцията за безмоторно движение се използва оптимално, за да се използват или да не се използват инерционните сили в зависимост от това дали колата спира или продължава да се движи. Също чрез навигационните данни автомобилът „знае“ дали предстоят завои, спускане или изкачване, и по този начин подготвя най-подходящата предавка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили