Още четирима класици влязоха в Двора на кирилицата

Руски автори и осетински творец вече имат бюстове в Плиска

Паметници на руските класици Пушкин, Есенин, Достоевски и основоположникът на осетинската литература Коста Хетагуров бяха открити в Двора на кирилицата в старата столица Плиска във вторник. Генералният консул на Русия в България Сергей Лукянчук и директорът на Руския културно-информационен център Павел Журавльов сториха тържественото прерязване на лентата. Скулпторът, изработил паметника на Достоевски - акад. Григорий Потоцкий, посипа пръст в основата на постаментите от родните места на руските творци.

За откриване на паметника на основоположника на осетинската литература Коста Хетагуров специално дойде зам. министърът на културата на република Северна Осетия Чермен Дудаев. За случая той беше облечен в традиционни осетински одежди и истински изненада присъстващите гости. По време на церемонията му асистира майсторът на бюста Ибрагим Хаев.

По време на церемонията прозвучаха поздравителни адреси към създателя на културно-историческия комплекс Карен Алексанян и благодарности към ваятелите от страна на Максим Страхилов, главен секретар на Асоциация на българите по света, Елка Няголова, председател на Славянска академия и директора на Руския културно-информационен център Павел Журавльов.

Четирите бюста бяха открити в присъствието и на кмета на Шумен Любомир Христов, зам. областния управител Петко Шаренков и кметът на община Каспичан Милена Недева.

Паметниците са част от Алеята на писателите в Двора на кирилицата, където ще се извисяват поне 80 бюста на автори от цял свят. Там вече са увековечени Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, през май ще бъде поставен и бюст на Алеко Константинов. Както "Труд" писа, пенсионирана учителка дарява други четири бюста на творци, които ще бъдат открити през юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България