Още 2 дни ваканция за учениците (обзор)

Зимната ваканция на учениците в София се удължава с още два дни, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова. Така занятията ще започнат в сряда. Причината са ниските температури, измерени вчера в класните стаи на територията на Столичната община. За днешния ден всички училища в страната ще останат затворени след призив на просветното ведомство. За утре повечето общини ще последват примера на столицата и няма да има часове.

„Продължаваме да следим както температурите в класните стаи, така и прогнозите за опасно ниски стойности в София, като при нужда и сряда, 11 януари, ще бъде неучебен ден. Прогнозата на БАН за София за 9 януари (днес - б.а.) е за минимални температури между -17 и - 20 градуса с максимални минус 13 градуса. От вчера (събота - б.а.) снегопочистващите фирми имат задача да почистват приоритетно улиците до училищата и детските градини и достъпът до всички тях е осигурен“, написа Фандъкова в официалния си профил във фейсбук. Тя допълни, че на решението й са повлияли и хилядите съобщения от ученици и родители, които е получила в социалната мрежа.

В същото време от областите Кюстендил, Габрово, Пазарджик, Силистра, Монтана, както и общините Благоевград, Димитровград, Хасково, Тополовград, Луковит, Стражица и Стамболово, Марица, Садово и Стамболийски също обявиха, че няма да има учебни занятия до 11 януари.

В Русенско до 11 януари няма да се учи в Борово, Бяла и Ветово, в Сливо поле - само на 9 януари.

В община Ценово неучебни са 9 и 10 януари. Във варненската община Суворово са затворени за два дни двете училища и детската градина, както и в селата Чернево и Николаевка. На 9 и 10 януари няма да се учи и в област Стара Загора, в общините Велико Търново, Враца, Мездра, Роман, Криводол, Борован, Хайредин, Тетевен и Угърчин.

Няма да отварят училищата и в хасковските общини Минерални бани и Свиленград. Кметовете на всички населени места от област Перник също разпоредиха ваканция до 10 януари включително. Два дни допълнителната ваканция е разпоредена в пловдивските общини Карлово, Лъки и Асеновград.

 

Ледоход тръгна по река Дунав

Студът, блокирал от няколко дни Северозападна България, започна да сковава и водите на Дунав. По реката край Лом тръгна ледоход, замръзна и част от лимана на порт Лом.

Според данните на Агенцията за проучване и поддържане нивото на Дунав (АППД) сутринта в неделя снегът край  реката бе с дебелина 28 см, температурата на въздуха - минус 10,8 градуса, а на водата - нула градуса.

„Ледоходът по реката е около 10%, но ще става повече с оглед прогнозата за увеличаване на студа”, казаха от АППД. Засега ледът не създава трудности за корабоплаването, пък и корабите по реката почти няма. При над 50% ледоход вече ще има проблеми. „Допълнителни трудности ще създаде и намалялото доста ниво на Дунав!”, коментираха речни капитани.

Зимата продължи да създава проблеми и на сушата. В село Доктор Йосифово край Монтана бяха измерени минус 21 градуса. Натрупаният из полетата сняг, който на места е над половин метър, се носи от силните ветрове и затрупва пътищата.

Линейка с родилка бе заседнала сутринта в неделя между селата Септемврийци и Мадан. Колата бе изтеглена и жената е настанена в болницата в Монтана от преспите, заяви областният управител Ивайло Петров. Поради снегонавявания са затворени пътищата Лом - Вълчедръм и шосето между селата Сталийска махала и Расово.

 

Летище София иска пътниците 2 часа по-рано

Летище София призова пътниците да се явяват поне два часа преди полета и не по-късно от 90 минути преди часа на излитане по разписание. Столичната аерогара работеше при зимни условия вчера. Оттам съветват пасажерите без забавяне да извършват и регистрация на своя билет и багаж, след което незабавно да се отправят към пунктовете за проверка.

"Пътуващите с ръчен багаж и с мобилни или принтирани от вкъщи бордни карти също следва да предвидят не по-малко от 90 минути поради технологично време, необходимо за извършване на проверка за сигурност, митническа проверка и паспортно-визов контрол", уточниха от летище София. Според администрацията на държавната аерогара спазването на тези препоръки ще осигури своевременно явяване на изхода за отвеждане към самолета.

Малко след 10 часа преди обед бе анулиран полет от София до Истанбул. По-късно през деня бе отменен и полет на „Луфтханза“ до Мюнхен, предвиден за 18,50 ч.

 

Закъса автобус с японци

Автобус на фирма "Елит-94" с 31 японски и корейски туристи закъса по пътя Шумен - Разград в нощта срещу неделя. Шофьорът Виден Павлов (46 г.) от София предприел пътуването и навлязъл в отсечката, като преминал край две предупредителни табели, каза за "Труд" областният управител на Шумен Донка Иванова.

На разклона за село Звегор на баир рейсът закъсал фатално в преспа. Цяла нощ екипи на пожарната и Пътно управление са работили и всички туристи са били извозени до хотел в село Развигорово. В неделя по обяд туристите вече бяха превозени към Русе с друг автобус на фирмата.

Пътна полиция състави акт на шофьора по Закона за движение по пътищата. Неговите твърдения са, че имал информация, че пътят е проходим.

От полицията в Шумен съобщиха, че сигналът за бедстващия рейс постъпил 40 минути след полунощ. На място пристигнали екипи на Пътно управление със снегопочистваща техника, пожарната и автопатрулен екип от полицейското управление в Шумен. Установено било, че 46-годишен водач на автобус със софийска регистрация навлязъл в забранен пътен участък, обозначен с пътен знак B-2 и закъсал в снежна пряспа. По информация на водача автобусът, който превозвал чуждестранни туристи, е пътувал към Румъния. Трябвало да стигнат до летището в Букурещ.

Водачът категорично отказал да бъде евакуиран, останал в рейса и се държал арогантно. С него е поддържана непрекъсната връзка по мобилен телефон, за да са сигурни, че е добре през цялата нощ.

 

Влак дерайлира след удар в пряспа

Пътнически влак, движещ се по направление Панагюрище - Пловдив, дерайлира в района на пазарджишкото село Смилец.

Инцидентът станал, след като композицията се блъснала в снежна пряспа, паднала на релсите, а сигналът за злополуката бе подаден в 5,56 ч вчера. Пострадали пътници нямаше.

Вчера бе преустановено движението на пътническите влакове от и към Бургас, Сливен, Карлово, Ямбол и Варна. Движеха се само бързите влакове, и то с голямо закъснение.

Голямо забавяне на композициите имаше и на столичната Централна гара, където поради замръзнали стрелки локомотивите не можеха да тръгнат.

„В железопътните участъци на страната движението на влаковете се осъществява при тежки зимни условия“, съобщиха от БДЖ.

 

Без учене и във ВТУ

И Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ обяви дървена ваканция заради лютите студове.

Неучебни и неработни ще са дните до сряда включително. Със заповед на ректора професор Христо Бонджолов висшето учебно заведение ще е затворено през дните 9, 10 и 11 януари поради усложнената зимна обстановка в страната и района.

„Пропуснатите занятия да се вземат до края на зимния семестър в удобно за студентите и преподавателите време“, се казва в заповедта на професор Бонджолов.

 

Ромски лидер руга спасители

Петко Асенов от Национален център за развитие на ромите закъса в преспите в Монтанско, лидерът руга спасителните екипи. Причината - настоявал да бъде спасен лично от началника на АПИ, а не от пристигналите пожарникари.

За случая съобщиха на брифинг министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова и директорът на националната пожарна комисар Николай Николов.

„До 3,30 ч сутринта 10 души бяха принудени да прокопават в тъмната част на денонощието при тежки условия пътя Монтана - Добри дол, за да достигнат до един лидер на организация, който държеше да бъде спасен лично от АПИ, най-вероятно от председателя“, обясни шефът на пожарната.

 

38 населени места останаха без ток в Северна България

Около 8000 клиенти от 38 населени места в Северна България останаха без електричество в късния следобед вчера. По данни на Министерството на енергетиката, актуални към 15,30 часа на 8 януари, всички аварии на територията на „ЧЕЗ Разпределение“ и на „EVN-Електроразпределение“ са били отстранени.

През деня на студено останаха жителите на Перник, след като замръзнаха въглищата в ТЕЦ "Република". Заради това основната мощност на централата - пети парогенератор, работеше с една трета от мощността си и радиаторите на хората в града изстинаха. По прогнози на ресорното министерство, ръководено от Теменужка Петкова, топлоподаването в града трябваше да бъде възстановено след 19 ч.

По-рано през деня стана ясно, че 17 населени места в Разградско са без вода, а немалко села като Ясеновец и Дряновец бяха и с прекъснато електричество.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование