Още 200 варненци могат да се изследват безплатно за сънна апнея

Още 200 варненци могат да се възползват от безплатни тестове за сънна апнея, съобщиха от МБАЛ "Св. Анна". Скрининговата програма се реализира за трети път и се финансира от общината, тъй като здравната каса не поема изследването.

В предишните издания на програмата бяха прегледани 700 души, като 558 от тях получиха препоръка да се подложат на оперативни интервенции, които се плащат от касата.

30-минутните тестове извършват сертифицирани специалисти от отделението по "Уши, нос, гърло" в "Св. Анна", което е оборудвано с апаратура без аналог у нас.

Половината от тазгодишната квота по общинската програма вече е изпълнена. До 25 юли са се изследвали 146 мъже и 51 жени на средна възраст над 50 г., които хъркат или спират да дишат по време на сън. Резултатите сочат, че при 24 души рискът от сънна апнея е много висок, 23 страдат от умерена прекомерна сънливост, 14 са с лека прекомерна сънливост, а 75 - с висока дневна сънливост.

Сънната апнея е опасно състояние, което не бива да се подценява, защото може да доведе до инсулт, инфаркт и ритъмни нарушения на сърцето, предупреждават медиците. Желаещите да се изследват безплатно, трябва да си запишат час на тел. 052/831375.

Коментари

Задължително поле