Прабългарите отново в лукс в „Игри на волята“ Траки ще спят в рибарската хижа, красивите Славяни отиват на безлюдния плаж

Забравен багаж спря движението на метрото до летище София

Наградите “Еми”: Бесен феминизъм и трансджендър активизъм

Руски свещеници протестираха срещу управлението на Путин

ЕС да разпределя бежанци по квоти

Русия издирва американски информатор

Мъжът, откраднал картини на Майстора: Много съжалявам, че съм влизал в тази къща

Таен руски чат без американци Политици и бизнесмени заключиха телефоните си

Гостуване в Горна Оряховица носи трофеи на ЦСКА

Президентът Радев: Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход

На какви почивки имате право, когато работите на компютър

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 24 септември 2019

Президентът Радев в Ню Йорк: България и САЩ са стратегически съюзници и не следва да има ограничение за визите

39% от семейния бизнес е в търговията 104 хил. са фамилните предприятия в страната

Барикадиралият се мъж в блок в София заплашвал с убийство собственик на охранителна фирма

Още 9 млн. лева за връщане на цигани в училище

Програмата трябва да върне деца от малцинствата в училище.

Търсят ученици за наставници

Още 8 788 900 лева са предвидени за интеграция на децата и учениците от етнически малцинства за периода от 2019 до 2021 година. Това показва Проектът на Програма за дейността на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) към МОН, одобрен от Министерския съвет и публикуван за обществено обсъждане.

Центърът е създаден през 2005 г., за да подпомага дейността на МОН по провеждане на политиката за образователна интеграция. От 2007 до 2014 той е получил 8 661 559 от българската хазна и още 5 милиона от външни източници. парите за новата тригодишната програма ще дойдат от държавния бюджет, от Ромския образователен фонд, от Българо-швейцарска програма за сътрудничество, от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и няколко оперативни програми.

В качената за обсъждане програма е залегнало Центърът да финансира проекти по одобрените приоритети на конкурсен принцип.

Един от посочените приоритети е реализиране на форми на взаимодействие между децата и учениците от различен етнически произход за утвърждаването на междукултурните ценности. След идеите е въвеждане в детските градини и училищата на програми, съобразени с културите на различните етнически малцинства. Предвижда се и осъществяване на дейности за мобилност за ученици, учители и родители, като последните би трябвало да участват във форми на взаимодействия помежду си.

Една от формите на мобилност е “наставничество между ученици от етнически произход с ученици от мнозинството, обучаващи се в несегрегирани образователни институции”. В проекта се уточнява, че става въпрос за това наставникът да служи като модел на подражание.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Писна ни от циганите ви ! Махайте се от живота ни!

  2. Олеее колко пари има за източване покрай мангалите… Не ти трябва златна мина, нито проекти по екология.

  3. Форум от българи за омразни сънародници каза:

    Пишеш коментар, „Изпрати коментара“ – НИЩО. (след 2 мин.) „Изпрати коментара“ – ПАК НИЩО. (след 5 мин) „Изпрати коментара“ – (отговор) „Коментирате ПРЕКАЛЕНО бързо. Моля, намалете темпото“. Да не забравим, че форумът е ОТ БЪЛГАРИ ЗА ОМРАЗНИ СЪНАРОДНИЦИ. Емиграцията очевидно е на етническа основа.

  4. Форум от българи за омразни сънародници каза:

    1) Пишеш коментар, „Изпрати коментара“ – НИЩО.

  5. Хвърлиха милиарди евро за циганите, те продължават да се смеят на държавата и да нападат бели хора и тя продължава да хвърля милиарди за тях. Това е престъпление. МОН трябва да дава милиарди евро на белите хора, защото ако утре тумба цигани нападне бял човек, тоягата ще играе по МОН.

  6. Защо не питате циганите ,те искат ли да учат,да бъдат интегрирани ?????

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.