Павлова: Няма затворени пътища и инциденти заради снега до момента

Лиляна Павлова

Имаме обилен снеговалеж в Източна България. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

„Навсякъде работят почистващата техника, обработва се. Очакваме спадане на температурите. Извършват се действията по подготовката. Към момента няма затворени пътища и инциденти, извън един участък в кюстендилска област", каза Павлова, цитирана от "Фокус".

Очакванията са снеговалежът да продължи до 17.00 часа утре. "Техниката няма да спира да работи“, увери инистърът. По думите й се извършва само временно ограничаване на движението за тежкотоварни превозни средства. Може да се наложи затварянето на третокласната пътна мрежа поетапно.

50 и 60 млн. лв. на сезон струва зимното почистване, каза още Лиляна Павлова. Въведена е забрана за използването на пясък по магистрали. Той се използва по второкласни и третокласни пътища.

"Разполагаме с калциев бихлорид, използваме го за магистралите, мостовете и първокласните пътища. Когато има дъжд и вятър, се отмива солта“, обясни Павлова.

Инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ), допълни, че основният химикал и материал, който ползват по републиканската пътна мрежа, е солта. „Опитът ни показва, че ефективността почва рязко да спада и да работи при минус 12 градуса. Естествено, че химикалите са много по-скъпи и тогава зимното поддържане ще струва 3-4 пъти по-скъпо от сега“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България