Падане лиши Янков от нова победа

Футболната звезда Димитър Бербатов награди призьорите.

Секунди преди края на последния дуел от паралелния гигантски слалом от Световната купа в Банско България триумфираше! Радослав Янков уверено водеше на недотам равностойния си съперник Силвен Дюфур, който успя да се добере до финалното каране от другата страна на схемата. Бъндеришка поляна ехтеше от виковете на феновете, от звука на родопските гайди и от вятъра, който налиташе от връх Тодорка.

Но по средата на трасето, за ужас на наелектризираната публика, българинът загуби контрол над борда и падна точно преди един завой. Разочарованието на Радо бе толкова голямо, че той остана да лежи на снега, което му изигра лоша шега. Секунди по-късно и съперникът му се препъна, но вече се бе изпълнил с увереност и успя да скочи на крака, за да финишира. Радо се вдигна по-късно и все пак завърши трасето от уважение към феновете, които го посрещнаха с бурни аплодисменти.

Яд ме е“, призна той след финала. „И нас ни е яд, но всъщност резултатът е добър“, отговори му президентът на ски федерацията Цеко Минев.

До големия финал Янков стигна след първо място в квалификацията и 3 изключителни битки с много класни съперници. Сутринта Бъндеришка поляна посрещна гостите си с дъжд, който затрудни състезателите. Трасето на пистата „Алберто Томба“ обаче издържа, а Янков показа много точно каране и с най-доброто време във вторите спускания излезе пръв. Това му даде шанс да избира трасето в следващите битки и той уверено заложи на синьото.

Италианският ас Андреас Промегер обаче направи неособено добра квалификация, което го изправи срещу българина още в първия кръг. Той даде всичко от себе си и до средата на дистанцията водеше с едни гърди на Янков. Но Дивия, както е прякорът на 27-годишния ни ас, успя да намери по-краткия път в последните метри и пресече финала с аванс от 12 стотни. На 1/4-финала швейцарецът Каспер Фльоч показа, че всички състезатели в тура са тръгнали на лов за главата на българина. Той се хвърли на огромен риск и също водеше на Янков до средата на трасето, но там изпусна борда си и излетя встрани, като удари врата и главата си, преди да се забие в предпазната мрежа.

Трибуните избухнаха, когато Радо пресече финала, но почти веднага притихнаха, тъй като Фльоч остана да лежи неподвижен встрани от пистата. Едва две минути по-късно швейцарецът успя да се изправи и да седне. А малко по-късно стана сам, за да успокои феновете, че последствията от падането не са тежки.

Полуфиналът предложи нова битка - с австрийската звезда Бенямин Карл. Трасетата вече бяха доста изровени и двамата караха предпазливо. В долната част Янков обаче направи марковото си ускорение и за втори пореден път изхвърли Карл от финала в дисциплината. Така се стигна до битката с Дюфур и разочарованието на финала.

Настроението бе минорно, но за кратко, защото второто място изобщо не е лошо класиране за българина. С него той събра 3520 точки за генералното класиране и увеличи аванса си пред Карл, имащ актив от 3140 т. Трети с 2636 пункта е финалистът от петък Невин Галмарини (Швейцария), който вчера се провали и остана извън първите 16.

Снимка Бончук Андонов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт