Падат визите за Канада

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с канадския си колега Джъстин Трюдо въпроса с отпадането на визите за български граждани в телефонен разговор, продължил близо час, съобщиха от правителствената пресслужба.

Разговорът беше поискан от канадския премиер. На него присъства и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Премиерът Трюдо запозна българския си колега с усилията и огромния по обем работа на канадското правителство за отпадане на изискването за визи за български граждани.

Трюдо пое ангажимент от 1 май 2017 г. до Канада без визи да могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно.

Джъстин Трюдо посочи, че това е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ.

Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери възложиха на своите министри на вътрешните и на външните работи.

Борисов и Трюдо се договориха за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Повече ме интересува кога ще видим в затвора някой виновен за КТБ, Цанков Камък, Белене. Визи, дрън, дрън!

  2. Това е добре, но пак е много ограничено и пак има мн блалала, ако тов, ако онова.. Когато Джъстко татуировката дойде в София молим много. непременно да го разходите по хмм “крайните квартали“ – да види улици и тротоари. Може и по тамошните градинки, особено в Княжевската и Княжево, което, особено вечер, прилича на филми от ужасите, а и да види по цар Боклук разбитите изоставени къщи и дворовете им пълни с плевели, магарешки бодили, паразити и пр. Може и да поползва транспортът:) Така де, нека малко и той изпита стрес..стига е живял само със стреса и емоциите от марихуанката (той веднъж сам си призна, че попушвал за емоции:)
    А и Поручика е прав – има много други актуални и наболели въпроси/проблеми за дискутиране и решаване–джастинчо не е прайорити:)

  3. Току що прочетохме по хамер медия, че американски бадърс/систерс са закачили голям портрет на Вовка Путин на Манхатън бридж, Ню Йорк с надпис – Писмейкър (Миротворец). Но въпреки демохрасията в хамерика полицията е свалила демократичната проява на мнение или портрета и сега търсят истинските демократи, които са го извършили – колко е лошо да мислиш, че живееш в страна, в която можеш свободно да си изразяваш мнението:)))

  4. Румянка Бъчварова затова каза,че ще разселва бежанци временно по безлюдните райони в страната,щото после ,като им даде българско гражданство,да ги поразсели в Канада. Но едва ли………Там е доста студено.

  5. “ Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ.“ – логично е евроатлантическите олигофрени да виждат нещо което не съществува…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.