Падат такси за забавачка и за изхвърляне на хранителни отпадъци

Облекчения за родителите на деца с увреждания и за съдържателите на заведения гласува правната комисия към варненския общински съвет. Членовете й одобриха решение, според което всички малчугани с ТЕЛК се освобождават от такси за ясла и детска градина. Досега привилегията важеше само за деца с над 70% инвалидност.

След промяната от 1 януари догодина бонусът ще ползват 182 варненчета, ако общинският съвет гласува корекциите, инициирани от председателя му Тодор Балабанов. Съветниците одобриха и поискана от администрацията промяна в Наредбата за определяне и администриране на местните данъци и цени на услуги, чрез която таксата за биоразградими отпадъци се намалява двойно - от 12 на 6 лв. за кофа с вместимост 240 литра. Целта е да се насърчат съдържателите на кухни и ресторанти да събират разделно хранителните отпадъци и да декларират това.

При сегашната цена това са сторили само две фирми. В същото време смесването на кухненските с твърдите битови отпадъци затруднява работата по преработката им и създава риск от екопроблем през натоварените летни месеци, мотивират се от администрацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони