Падат цените на автобусните превози по натоварени линии

Поевтиняване има както на градския, така и на междуселищни превози

До сериозно понижение на цените на билетите по по-натоварените градски и извънградски автобусни линии доведе обществената поръчка, проведена от община Търговище, съобщиха от местната администрация. Най-съществено намаление има по градската линия 10, където превозвачът, спечелил поръчката вече ще изпълнява курсовете при цена на билета от 0, 30 лв. при досегашни 1,20 лв. За местността Парка пък достигнатата минимална цена 0,31 лв., което също е три пъти по-малко от досегашната. Линия 11, която се обслужва само през уикенда, от 1 лв. става 1 ст. Маршрутът е от кв. Запад 3 до гробищния парк. Маршрутките по линия 3 пък вече ще возят на 0,55 лв., което е поевтиняване с 0,24 лв.

Поевтиняват билетите от Търговище за Варна, които от 7,02 лв. падат 6,16 лв. До Попово гражданите ще могат да пътуват за 2,31 лв., вместо 3,47 лв., както досега, уточняват от общината.

След проведената обществената поръчка обаче има и повишаване на цените в някои от направленията към селата, където е нямало достатъчно кандидати и превозвачите са дали по-високи цени. Тези линии са към селата Момино, Давидово, Ралица, Голямо Соколово, Здравец, Дългач и Буховци. Най-съществено е увеличението по линията Търговище-Ралица-Голямо Соколово, където цената на билета от 1,11 лв. става 2,37 лв.

Заради отказ на спечелилите по три линии към села от общината да сключат договор ще бъде обявена нова обществена поръчка.

Общо 28 с автобусните линии, за които общината е сключила договори, които влизат в сила от началото на тази година. 5 от тях са за една година, тъй като участници в процедурата са обжалвали и там ще чака произнасяне на съда. Останалите са за срок от 5 години, допълват от общината. Пълният списък на линиите и достигнатите цени на билетите са публикувани на сайта на общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България