Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици

80% от зависимите посягат към синтетика

Центърът за зависимости въвежда 3-цифрени административни такси

Все повече пада възрастта на учениците у нас, които посягат към наркотици. Тийнейджърите между 13 и 15 години вече експериментират с тях, обясни пред “Труд” Желяз Турлаков, експерт по зависимостите и основател на център в същата сфера.

Дрога вече пробват и деца в шести клас, предупреждават и от Отдела за борба с наркотрафика в Агенция “Митници”.

Подрастващите посягат най-вече към синтетичните наркотици - амфетамини, метамфетамини, както и марихуана. Според Турлаков е опасно да се експериментира със синтетика - пристрастяването е силно и може да има необратими последици.

“70-80 % от хората, с които работим са зависими от синтетична дрога. 50-60% са на по 16-17 г. с изразен вече проблем, което говори че имат поне 2-3 годишна история с наркотика”, отбелязва Турлаков. Проблемът е изразен във всички градове.

Друг тревожен факт е, че все по-често се срещат родители, които смятат за приемлива епизодичната употреба на марихуана, сочи анализ за 2017 г. от община Велико Търново.

Междувременно стана ясно, че Националният център по наркомании вече ще извършва административните си услуги срещу заплащане. За целта здравното министерство предлага допълнение на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за контрол върху наркотичните вещества. Досега центърът издаваше документи безплатно. Промяната касае амбулаториите, рехабилитационните центрове и клиниките, които изпълняват програми за лечение, психотерапия, рехабилитация и превенция на употребата на дрога за наркозависими лица.

Таксите ще са между 80 и 150 лв.

Родителите все по-толерантни

Наргиле се пуши безконтролно

Веселина Ангелова

ТРУД, Велико Търново

Намалява броят на младежите във Велико Търново, употребяващи хероин през последната година. Това сочи анализът за 2017-а на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивния информационен център по наркомании в община Велико Търново.

Наблюдава се обаче сериозно увеличение на употребата на амфетамини и други стимуланти, особено сред по-младото население.

През изминалата година абсолютно безконтролно е било разпространено пушенето на наргиле сред тийнейджърите, а практиката показва, че има родители, които поощряват децата си да пушат наргиле, вместо цигари. Освен това възрастовата граница на младите хора, които посягат към наркотиците, пада с всяка година.

Социални проблеми

Нарастват и социалните проблеми при младите хора, като бягство и отпадане от училище, криминални прояви.

През 2017 г. великотърновските специалисти са имали и случай на зависимост към хазарта.

Превантивният информационен център по наркоманиите в общината е провел през годината 25 индивидуални психологически консултации с клиенти, зависими от наркотични вещества, хазарт и алкохол В сравнение с 2016 г. специалистите отчитат двойно увеличение на мъжете, злоупотребяващи с алкохол, потърсили помощ в Центъра.

През изминалата година Общинският съвет по наркотични вещества във Велико Търново е провел обучение на родители и медицински сестри с цел запознаване с начините за ранна намеса и оказване на помощ и подкрепа.

 

Доклад

Водещи сме в производството на каптагон

За основен източник на синтетичния наркотик “Каптагон” се смята Югоизточна Европа, по-специално България и Турция, въпреки че има тенденции за изместване на производството му в Близкия и Средния Изток. Това се посочва в доклад от края на 2017 г. на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите и Европол.

Производството и трафикът на амфетамин пък са обособени в Северна и Северозападна Европа (Холандия, Белгия). Значително производство и трафик на този наркотик се наблюдават още в Полша и в Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България