На 21 януари 2019 да почерпят

Столичният инспекторат с проверки за неправилно паркиране

Умопомрачени либерали искат черна Клеопатра Политически коректните зомбита готвят нов бойкот

ХИВ-позитивен остава зад решетките Болестта не е попречила на деянията му

Брад Пит и Чарлийз Терон заедно?

Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Пада отстъпката за данък върху доходите Плащанията да са до 5000 лева в брой, предлага кабинетът

Правителството прави нов опит да ограничи плащанията в брой, като предлага прагът през 2018 година да се намали от 10 000 на 5000 лева. Снимка ЦВЕТАН ТОМЧЕВ

Данъкоплатците, които подават декларации за доходите си по електронен път, от догодина няма да имат отстъпка от 5% при плащането на данъка, както беше досега. Това предлага правителството, което вчера одобри промени в данъчните закони.

Мерките влизат за обсъждане в парламента, заедно с проектобюджета на държавата, който също бе приет на заседание на кабинета. Управляващите аргументират промяната с това, че се увеличава броят на данъчните декларации, подадени от физическите лица по електронен път и има тенденция всички декларации и справки, свързани с облагането, да се подават електронно. Ефектът върху бюджета от тази стъпка се оценява на допълнителни приходи от 1,2 млн. лв. за 2018 година.

За догодина правителството прави и нов опит да ограничи плащанията в брой, като отново предлага прагът да се намали от 10 000 на 5000 лева. Промяната цели намаляване на сивата икономика и е в съответствие с наложилата се практика в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

В Закона за акцизите и данъчните складове се предлага да се облагат и препаратите за пушене с наргиле, които освен тютюн или заместители на тютюна съдържат и ароматизиращи сиропи.

С цел достигане на минималните нива на акцизните ставки в ЕС, с проектобюджета е прието поетапно увеличаване на акцизната ставка на цигарите за достигане на минималния акциз от 177 лв. на 1000 къса към 01.01.2018 г. В момента той е 168 лв. за 1000 къса. Това вероятно ще доведе до поскъпване на цигарите от догодина.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Заслужават да се натрупаме пред гишетата на разпадащите се сгради на НАП или да направим огромните опашки в пощите, спомняте ли си тези времена?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.