Шест месеца затвор за 23-годишен, живял с непълнолетна

Шофьорът, правил дрифт пред НС, получи една година условно с 3 години изпитателен срок

Мъж, влязъл в клас и шамаросал петокласник, отива да съд

Вкараха в затвора преселници, незаконно минали през българо-румънската граница

С опасност за живота е 61-годишна жена, пострадала при катастрофата на пътя Варна-Бургас

Дават на съд шофьорка, блъснала и убила пиян велосипедист

България вдигна летвата

Съдът в Бургас намали с 4 години присъда за смърт на пенсионер

Екстрадират Баневи от Франция

Възрастна жена от Хасково даде 26 хиляди лева на телефонни измамници

„Графа“ готов за трамвая Общината обмисля как да компенсира търговците

4-годишно дете и две жени пострадаха при пожар в София

Роден през ХХI век игра за Италия

Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново

Унгария няма да екстрадира Никола Груевски

Пада роумингът в ЕС от юни (ОБЗОР)

Таксите за роуминг в Европейския съюз отпадат от 15 юни 2017 г., съобщиха от Европейския парламент. Това стана ясно от заседание вчера в Брюксел, на което евродепутати и представители на страните членки от еврозоната подписаха окончателното споразумение по техническите условия за премахването на таксите за роуминга.

Те договориха по-ниски максимални цени на едро, които определят колко могат да се таксуват помежду си телекомуникационните оператори за използване на мрежите им при трансгранични разговори.

Според новите условия от 15 юни минута разговор в роуминг на територията на Европейския съюз ще струва не повече от 0,032 евро и 0,01 евро за текстови съобщения. Един гигабайт мобилни данни ще бъде на цена не повече от 7,75 евро и ще достигне 2,5 евро през 2022 г. вместо досегашните 0,0085 евро за мегабайт, или 8,5 евро за гигабайт. Таксите ще се ревизират на всеки две години и може да се променят при нужда. Първият анализ за въздействието на ценовата реформа ще е в края на 2019 г. Европейският парламент заяви, че цените за роуминг на едро ще влияят косвено върху сметките на крайния потребител.

Договорените максимални цени ще позволят на мобилните оператори да предлагат роуминг услуги на своите клиенти без никакви допълнителни такси над цените на пазара в страната им. По-ниските ценови тавани за трансфер на данни са възможност за потребителите в ЕС да получават достъп до повече аудиовизуално съдържание, когато пътуват в други страни. В защита на телекомите от ЕС предвиждат да се следи за възможни злоупотреби, например използването на сим карта в държава, различна от тази, където тя е издадена. Решението е последната стъпка в процеса, започнал преди десет години.

За да стане факт, споразумението трябва да бъде гласувано и одобрено от комисията по промишленост, Европейския парламент и националните министри.

Това беше последната стъпка

„Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент успешно отстоя интереса на потребителите в окончателните решаващи преговори за отпадането на таксите за роуминг. Това бе последната важна стъпка в договарянето на цените на едро между европейските оператори, което е определящо за цените на пазара на дребно.“ Това заяви българската евродепутатка Ева Майдел по повод приключването на продължилите цяла нощ преговори за цените на роуминг на едро.

Според евродепутатката новите договорени условия са предпоставка за повече конкуренция между мобилните оператори, която неизбежно ще доведе до по-достъпни и качествени услуги за потребителите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете