Падналият хеликоптер бил изправен, а времето – подходящо

Нальотът на двамата загинали пилоти обаче бил само 17 и 18 часа съответно от началото на годината досега

Падналият снощи на авиобаза Крумово хеликоптер е бил технически изправен, а метеорологичните условия са били подходящи. Двамата загинали пилоти – кап. Пламен Пантилеев и кап. Стоян Неделчев са били летци с опит, но от началото на 2018 г. до инцидента са летели съответно само 17 и 18 часа. Стандартите на НАТО предполагат нальот от 180 часа годишно, 140 от които задължително трябва да са във въздуха, останалите 40 може и на тренажор. Това стана ясно от изявление на командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков.

„Авиационните ресурси, които имаме към момента, позволяват да се направи този нальот. Това, което ми докладва командирът на авиобаза Крумово е, че специално за тези задачи пилотите са имали достатъчна подготовка“, коментира инцидента той. Командирът на ВВС заяви, че до този момент не може да потвърди или отрече нито една версия за катастрофата, и отказа да коментира версията, че причина за падането на машината е повреда в опашния винт.

Екипажът на падналия вертолет е изпълнявал тренировъчен полет по аварийно-спасителни работи от висене над суша. Времето е било добро - видимостта е била 10 км, вятърът е били със скорост 1 м/сек. Около 20,30 часа снощи вертолетът се завърта внезапно и пада от 30 метра на дясната си страна. Същият ден е летял 5 пъти, за кап. Пантилеев това е бил втори за смяната полет, за кап. Неделчев – трети, а за офицерския кандидат Алексей Каменов, който единствен оцеля – четвърти.

Хеликоптерът Ми-17 е произведен през 1988 г., до момента е летял 2820 часа. Капитално-възстановителен ремонт му е правен през 2016 г. в „Терем Летец“ - София, и е върнат в авиобаза Крумово през декември с. г. Оттогава е летял 320 часа. Минал е технически преглед пред вчерашния летателен ден и технически проблеми не са установени – нито от инженерния, нито от летателния състав. „Машината е била подготвена и в изправност“, каза ген.-майор Стойков.

Командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов обясни, че хеликоптерът е паднал за 1-2 секунди и пилотите не са имали никаква възможност да подадат сигнал за проблем.

Бордният техник Алексей Каменов, който е настанен за лечение във ВМА, все още не е разпитван, защото състоянието му не позволява това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България