Падна забраната за калкана

Остава за улов половината от квотата, но деликатесната риба я няма заради жегите

От 22 юни рибарите вече могат да ловят калкан, след като падна забраната, влязла в сила от 15 април със заповед на министъра на земеделието и храните. Дотогава трябваше да е изпълнена половината от квотата, която за България 57 тона и остават още близо 28 тона.

От сдружението "Кария" в Шабла се оплакват, че деликатесната риба е хвърлила хайвера си, слаба е и заради юнските жеги е пръсната навътре в морето. А заради ниската изкупна цена на брега от 15-16 лв./кг през пролетта рибарските кораби спрели улова още преди забраната. На голямата борса на Колхозния пазар във Варна размразеният калкан държи високата цена от 25-30 лв./кг, каквато беше и на пресния. В този период служителите на ИАРА са извършили 854 проверки и инспекции съвместно с Гранична полиция и инспектори от ANPA Румъния.

Иззети са над 31 000 м бракониерски мрежи, част от незаконно уловената риба е върната във водоеми, а приблизително 378 кг са дарени, съобщава на сайта си ИАРА. Консултативният съвет за Черно море свиква в Констанца на 24 юни кръгла маса за калкана, съобщи председателят му д-р Йордан Господинов. В нея ще участват представители на ИАРА и ANPA, както и на бранша. Ще се поставят проблемите за справедливо разпределение на общия допустим улов и с останалите 4 страни в Черно море, които не са в ЕС.Според Института по рибарство и аквакултури запасите стават по-устойчиви. За нашия бряг биомасата за 2018 г.е 800 т, за цялото Черно море е 5000 т, а общия допустим улов /за 1 година/ е 644 т. От тях на България и Румъния се падат общо 114 т., а за останалите държави-няма квоти и правила.

От 23 юни пада забраната и за улов на бялата мида. Според запознати не е регистриран нито един продаден бракониерски килограм в периода на табу. Около 200 риболовни кораба са ангажирани по принцип с улова й. Пазарът е най-голям в Испания и Италия, където се използва за традиционните макарони и паста и се изкупува средно между 5-6 и 10 евро на кг.

Коментари

Задължително поле