Бившият вътрешен министър Валентин Радев ще ръководи етичната комисия на ГЕРБ

Иде драма с паспорти и лични карти до 2021 г. Изтича валидността на над 4 милиона документи в следващите 2 години

В Словакия песимисти: „Левски“ е по-богат и по-опитен

Потвърдиха два случая на африканска чума по прасетата и в Търговищко Болестта е установена в семейно стопанство и на територията на ловно

Облагане при настаняване чрез платформата Airbnb

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 юли 2019

Спират пенсията в Турция, ако не обявиш, че си жив Българите подават декларация два пъти годишно

Борис Джонсън събрал 200 хиляди паунда под формата на дарения за кампанията му Общата сума през последната година е достигнала 702 хил. британски лири

Цветан Цветанов останал само с кредити след покупката на новия апартамент Премиерът и президентът трупат спестявания от заплати, семейството на Нинова си купило японска кола

Джошуа плаши със съд Руис

Председателят на „Боец” нападнал журналисти Човек на Цветан Василев ранил екип на телевизия

Приложение ни казва къде има ремонти Апликацията съобщава за катастрофи и спирания на вода или парно

Пускат армията в борбата с чумата Затягат контрола по границите

Наркобаронът Ел Чапо получи доживотен затвор

Убиец австралиец остава в затвора (обзор) Джок Полфрийман за пръв път проговори на български пред магистратите

Падна забраната за калкана Остава за улов половината от квотата, но деликатесната риба я няма заради жегите

От 22 юни рибарите вече могат да ловят калкан, след като падна забраната, влязла в сила от 15 април със заповед на министъра на земеделието и храните. Дотогава трябваше да е изпълнена половината от квотата, която за България 57 тона и остават още близо 28 тона.

От сдружението „Кария“ в Шабла се оплакват, че деликатесната риба е хвърлила хайвера си, слаба е и заради юнските жеги е пръсната навътре в морето. А заради ниската изкупна цена на брега от 15-16 лв./кг през пролетта рибарските кораби спрели улова още преди забраната. На голямата борса на Колхозния пазар във Варна размразеният калкан държи високата цена от 25-30 лв./кг, каквато беше и на пресния. В този период служителите на ИАРА са извършили 854 проверки и инспекции съвместно с Гранична полиция и инспектори от ANPA Румъния.

Иззети са над 31 000 м бракониерски мрежи, част от незаконно уловената риба е върната във водоеми, а приблизително 378 кг са дарени, съобщава на сайта си ИАРА. Консултативният съвет за Черно море свиква в Констанца на 24 юни кръгла маса за калкана, съобщи председателят му д-р Йордан Господинов. В нея ще участват представители на ИАРА и ANPA, както и на бранша. Ще се поставят проблемите за справедливо разпределение на общия допустим улов и с останалите 4 страни в Черно море, които не са в ЕС.Според Института по рибарство и аквакултури запасите стават по-устойчиви. За нашия бряг биомасата за 2018 г.е 800 т, за цялото Черно море е 5000 т, а общия допустим улов /за 1 година/ е 644 т. От тях на България и Румъния се падат общо 114 т., а за останалите държави-няма квоти и правила.

От 23 юни пада забраната и за улов на бялата мида. Според запознати не е регистриран нито един продаден бракониерски килограм в периода на табу. Около 200 риболовни кораба са ангажирани по принцип с улова й. Пазарът е най-голям в Испания и Италия, където се използва за традиционните макарони и паста и се изкупува средно между 5-6 и 10 евро на кг.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.