Падна забраната срещу отрови за пчелите

Пчелите са основен опрашител на 80% от растенията на планетата.

Огромен е натискът на корпорациите, произвеждащи неоникотиноиди

Изтече двегодишният мораториум на Европейската комисия върху употребата на опасни за пчелите пестициди. На теория забраната е в сила до вземането на друго решение, но на практика през 2017 г. ЕК позволява на всяка държава членка сама да реши дали да използва селскостопанска продукция неоникотиноидните пестициди, които вредят на пчелите и на останалите опрашители.

Предстои България, също и останалите страни от ЕС, да предостави становище по въпроса в Министерството на земеделието, а след това и в Брюксел.

Европейската агенция за безопасност на храните е издала препоръка за окончателна забрана на два особено вредни химикала, които са неоникотиноидни пестициди. Мораториум обаче все още няма на този етап заради силния натиск на корпорациите.

През последните няколко години пчелите изчезват и това се превръща в световен проблем, тъй като намаляват и способностите им да опрашват и да задоволяват с това потребностите на човечеството. Тези насекоми са основен опрашител на 80% от растенията на планетата и на една трета от храните, които консумираме.

През 2016 г. Френската национална агенция за здравна сигурност публикува заключенията си относно рисковете от субстанциите в инсектицидите, базирани на неоникотиноиди, за пчелите и за други насекоми. Според него, ако липсват подходящи мерки за управление, използването им причинява тежки отрицателни последици за различните видове опрашители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика