Пазарджик изпревари Пловдив по болни от грип

Пазарджишка област изпревари Пловдивския регион по разпространение на грип и остри респираторни заболявания, показват последните данни от регионалните здравни инспекции. И въпреки че води с 223 болни на 10 000 души срещу 170 поразени от вирус в Пловдивско, в нито една от общините в област Пазарджик няма издадена заповед за удължаване на зимната ваканция на учениците.

Засега се изчаква да се види какъв процент от тях ще отидат в класните стаи в първия за 2017 г. учебен ден - 5 януари (четвъртък). Подобна е и ситуацията в Смолянска област, където няма промяна в нивата на заболеваемостта от грип в сравнение с миналата седмица, когато от вируса бяха поразени средно по 140 души на всеки 10 000.

Кметовете на Пловдив Иван Тотев и на Община Лъки Валентин Симеонов бяха първите, издали заповеди за удължаване на зимната ваканция на учениците до 9 януари (понеделник), когато ще е първият учебен ден за 2017 г. Последваха ги кметовете на Първомай Ангел Папазов и на Асеновград д-р Емил Караиванов, а се очаква и други техни колеги от Пловдивска област да издадат подобни заповеди с цел ограничаване на разпространението на грип и други респираторни заболявания и да обявят дните 5 и 6 януари (четвъртък и петък) за неучебни.

На територията на Пловдивска област вече са въведени ограничителни мерки, чиято цел е да се избегне прогресивното нарастване на болните от грип, съобщи д-р Моника Троянчева от дирекция "Надзор на заразните болести" на РЗИ. В тази връзка се преустановяват свижданията и плановите операции в болниците, консултациите за бременни жени, профилактичните прегледи и имунизации и се въвежда строг филтър в детските ясли и градини. От РЗИ-Пловдив допълват, че няма основания за паника сред боледуващите и техните близки, но се препоръчва да се избягват местата с повече хора, за да се ограничи риска от заразяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони